D som i demokrati och dialog är den årliga mötesplatsen för alla som arbetar med eller samverkar med socialt inriktat idéburet arbete; frivilligt arbete, socialt företagande, sociala arbetskooperativ. Förnyelse av idéburen sektor är temat. Magdalena Andersson (M) och Ylva Johansson (S) diskuterar i ett avslutande samtal vad mångfald av Idéburna organisationer betyder och hur politiken kan stimulera det.
Under konferensen, som blir den 10 mars i Stockholm, kommer vi att få möjlighet att delta i 4 dialoger som handlar om de idéburna organisationernas förnyelsefrågor:
1. Generationsfrågan – varför lämnar unga vuxna organisationerna?
2. Frivilligt arbete och klass – varför rekryteras bara medelklass?
3. Socialt företagande – från offentliga åtgärder till egenmakt?
4. Hemlöshet, många ansikten? – vad kan vi lära om att skapa mångfald av aktörer i socialt arbete?
Avslutningsvis blir det politisk diskussion om hur politikens två huvudalternativ ser på möjligheten att gynna mångfald av idéburna organisationer.
Magdalena Andersson (M) och Ylva Johansson (S)
Välkommen den 10:e mars!
Program
Dagens moderator heter Erik Mattsson. Han leder företaget Ordrum som arbetar med kommunikation i olika former, är tidigare ordförande för Röda Korsets ungdomsförbund.
09.00-09.30 Registrering och fika
09.30-09.45 Häng med på resan där vi tillsammans utvecklar det idéburna arbetet!
Öppningsanförande: Anna Carlstedt, ordf. Forum för Frivilligt Socialt Arbete.
09.50-10.20 Dialog 1: Ung i landet limbo? [Läs mer]
Många människor i åldern 35+ väljer att inte vara kvar i socialt inriktade idéburna organisationer. Idéer, kunskap, kraft går förlorad. Vi ser att medelåldern i styrelser, inte minst på nationell nivå, kryper allt högre. Många yngre människor vill inte alls sitta i styrelser, votera, vara medlem. De vill vara aktiva, göra konkreta saker som känns meningsfulla, ha roligt. I vilken mån bör vi organisationer ändra våra arbetsformer?
Medverkande:
Charlotte Signahl (samtalsledare), mentornätverket Ung med makt, tidigare ordf. för Röda Korsets ungdomsförbund.
Sofia Zackrisson, ordf. Rädda Barnens ungdomsförbund.
Mikael Nyberg, aktiv och ganska ung inom Svenska Röda korset.
Patrik Schröder, gs KFUK-KFUM.
Amra Heco, kvalitetsansvarig och tidigare ordf. Miljonkulturell ungdom.
10.25-10.40 Lansering Arvsfonden beskriver sin storsatsning 2009.
Christer Hallerby, statssekreterare på Intergations och jämställdhetsdepartementet och Arvsfondsdelegationens v. ordf. berättar om de två program som sjösätts, och som finansieras med 90 miljoner kr. Arvsfonden finns på plats och kan berätta mer under konferensen. Ta chansen och möt dem.
10.45-11.20 Utvecklingstorg 1, med speed-dating och kaffe
Träffa nya människor som står för intressanta idéer och verksamheter i formen speed-dating. Ha med visitkort eller lappar med din kontaktinformation.
11.25-11.55 Dialog 2: Frivilligt arbete skapar hälsa, men är det för alla? [Läs mer]
Forskningen visar att det frivilliga arbetet stärker folkhälsan. Forskningen visar dock också att det frivilliga arbetet inte alltid når de som verkligen behöver nås. vad gör organisationerna för att det frivilliga arbetet skall bli öppnare för alla?
Medverkande
Erik Mattsson.(samtalsledare)
Lars-Erik Olsson, forskare och prefekt Ersta-Sköndal högskola.
Bengt Andreasson, Göteborgs Räddningsmission.
Jannicke Kihlman, Fenix självhjälpscentral och frivilligcentral.
12.00-13.00 Lunch-mingel
13.00-13.30 Utvecklingstorg 2 med speed-dating
Träffa nya människor som står för intressanta idéer och verksamheter i formen speed-dating. Ha med visitkort eller lappar med din kontaktinformation.
13.35-14.05 Dialog 3: Idéburen Näringsverksamhet en nygammal chans [Läs mer]
Många tror att det nu finns en ny, eller nygammal, chans att skapa/utveckla lokalt baserat entreprenörskap som ofta har en tydlig koppling till folkrörelsens centrala värdebas.
Medverkande
Rebekka Dominique, (samtalsledare) projektledare för Socialfondsprojektet Livsval
Åsa Wihlborg, Basta arbetskooperativ.
Gun-Britt Mårtensson, ordf. Coompanion och SLUP.
Magdalena Sundqvist, verksamhetschef Öppen gemenskap/Hela Människan Umeå.
14.10-14.40 Utvecklingstorg 3
Mingla fritt – kaffe.
14.45-15.15 Kulturinslag
15.20-15.50 Dialog 4: Mångfald av aktörer ett inte helt enkelt uppdrag! [Läs mer]
Det är en stark trend idag att tala för mångfald i betydelsen att fler än det offentliga driver verksamhet. Politiken tar då och då sådana initiativ. vad kan vi lära av exemplet: Hemlöshet – Många ansikten mångas ansvar? – regeringens initiativ kring att bredda arbetet mot hemlöshet?
Medverkande
Erik Mattsson (samtalsledare)
Charlotte Engel, Ersta-Sköndal högskola, författare till den rapport Hemlöshet många ansikten mångas ansvar? som ligger till grund för samtalet.
Annika Remaeus, Socialstyrelsen
16.00-16.30 Politisk debatt
Vad skall styra när stat, landsting och kommuner köper varor och tjänster? Är det enbart kvalitet och effektivitet? Många anser att syftet med en tjänst, vem man köper den av, har betydelse. Vad anser de två politiska blocken? Bör stat, landsting, kommuner få undanta viss verksamhet, tex inom vård och omsorg, från kravet om upphandling enligt lagen om offentlig upphandling? Bör man få rikta upphandlingen mot en viss typ av organisationer för att man anser att de står för viktiga värden? Eller är vägen att ändra praxis så att alla mindre organisationer och företag i praktiken kan vara med i upphandlingarna? Vad betyder politikens val i dessa frågor för utvecklingen av idéburna organisationer?
Medverkande
Alec Carlberg, (samtalsledare) ordförande för det sociala företaget Basta, ordförande för Rainbow Sweden.
Magdalena Andersson, (M) ledamot av riksdagens socialutskott och av Moderaternas partistyrelse, samt ordförande för moderatkvinnorna.
Ylva Johansson, (S) v. ordförande för riksdagens socialutskott, ordförande för Socialdemokraternas rådslag om välfärdsfrågorna, tidigare socialminister.