I lördags samlade Haninge kommun för första gången förenings- och kommunrepresentanter för dialog. Och engagemanget var stort. Forum var där och höll workshop om hur föreningar kan bli mer delaktiga i kommunbeslut.
Det är närmare 70 förväntansfulla personer, varav strax över hälften är föreningsrepresentanter, som har samlats i det moderna Kulturhuset mitt i Haninge centrum för kommunens första Föreningsforum någonsin. Tanken är att mötet ska hållas årligen och syftet är att förbättra samarbetet mellan kommunen och föreningarna.
Det är tjänstemän från kommunen och det nu ett och ett halvt år gamla Föreningsrådet som har bjudit in till forumet.
– Det här ett bra initiativ. Jag var med från början och tryckte på för att ett Föreningsråd skulle starta. Förut var det bara lösa möten. Jag sa att det vi var tvungna att göra något konkret. Det är positivt att det var kommunen som tog initiativet till Föreningsrådet, säger Carlo Taccola från föreningen Italia Club som bland annat besöker äldre italienare i kommunen för att umgås, prata eller äta lite mat.
Efter en introduktion i en av Kulturhusets föreläsningssalar samlar Forums politiska sakkunnige Ludvig Sandberg deltagarna till en workshop på temat hur föreningar kan bli mer delaktiga i kommunens beslut. Som hjälpmedel används den Europeiska Koden. Ett verktyg som har tagits fram av Europarådet tillsammans med civilsamhället för att underlätta just denna typ av dialog. Forum driver just nu ett projekt om hur Koden kan implementeras i föreningar och kommuner. Haninge Kommun är tillsammans med KFUM Sverige och Cesam i Örebro samarbetspartner i projektet.
Ludvig Sandberg ber deltagarna sätta sig i mindre grupper för att diskutera frågan. I en av grupperna finns Michael Jändel. Han är ledamot i Vändelsö scoutkårs styrelse. Och han har positiva erfarenheter av dialog med kommunen.
– Vi har ett bra samtal i dag. Framför allt när det gäller rekryteringsfrågor för funktionsnedsatta ungdomar.
Vad har ni gjort för att få denna dialog?
– Vi har sedan ett par år haft en strategi för hur vi kan få en bättre dialog med kommunen.
Har du några tips till andra föreningar?
– Var proaktiv och ta kontakt med kommunen. De svarar alltid. Sitt inte hemma och vänta.
Vid ett annat bord sitter Maria Åkerström, styrelseledamot i föreningen Haninge Cheer Elite som tränar unga tjejer i cheer leading. Till skillnad från Vändelsö scoutkår har föreningen en lite annorlunda erfarenhet av stöd från kommunen.
– Vi har ingen egen lokal i dag. Det skulle vi behöva så att tjejerna ska kunna uvecklas. Stödet till oss har blivit sämre de senaste åren.
– Vår förening har haft representanter i VM i USA. Då fick deltagarna betala resan helt själva, säger hon lite uppgivet.
Hon tycker dock att Föreningsforum är ett jättebra initiativ och säger att det är fantastiskt att kommunen satsar på detta.
Även kommunens representanter är positiva till att skapa en bättre dialog. En av de är Inger Dahlberg som är samordnare för drogprevention i Haninge kommun. Hennes verksamhet jobbar nära föreningar, exempelvis i arbetet med att komma till bukt med Cannabis-rökande som är vanligt bland ungdomar i kommunen.
– Vi ställer oss frågan vad vi kan göra tillsammans med exempelvis föreningar som X-CONS för att motverka detta.
– Utan föreningsliv är de kommunala verksamheterna en skit i rymden.
Vad skulle kommunen kunna bli bättre på för att skapa dialog med föreningar?
– Vi skulle nog kunna lägga mer tid på kommunikation och dialog innan vi har bestämt oss för ett visst projekt. Man plockar in föreningslivet lite för sent.
Läs mer om den europeiska Koden.
Text och foto: Elin Aronsson