Kommissionen ska ge ut handbok om stöd till EU-migranter

27 november 2013
Syftet med handboken är att ge vägledning till kommuner kring situationen för hemlösa och arbetslösa EU-migranter, enligt ett inslag i P4 Väst. Inom bara några veckor kommer handboken att ges ut.

Handboken kommer att klargöra frågor som när ett medlemsland är skyldig att betala ut försörjningsstöd till EU-medborgare. Denna typ av vägledning har många svenska kommuner efterlyst, enligt inslaget i P4 Väst. 

– Tanken är att visa hur tolkar man tolkar det EU-regelverk som gäller. Vad har man för rättigheter och skyldigheter, säger svenska EU-kommissionären Cecilia Malmström till P4 Väst.  

Ta del av hela inslaget i P4 Väst

 

FORUM KOMMENTERAR
EU-kommissionens handbok för hur medlemsländerna ska ta hand om fattiga EU-migranter visar på en växande utmaning i många av EU:s medlemsländer. Många EU-migranter lever i stor utsatthet, eftersom de kommer hit för att söka arbete men saknar inkomster och stöd när de inte hittar något. Många av dessa personer hamnar i hemlöshet och enligt Socialstyrelsen sover hälften av dem utomhus.

EU-kommissionen vill att handboken ska fungera som stöd för kommunerna. Det är ett bra initiativ men det finns en del svårigheter. Det första handlar om att EU-kommissionen sannolikt inte kommer att kunna vara särskilt tydliga i sin handbok. Vilket socialt stöd som erbjuds är inte en EU-kompetens utan det är något som varje medlemsland styr över själv. Vilket stöd som ska erbjudas till EU-migranterna styrs alltså av den svenska Socialtjänstlagen som ger utrymme för tolkning i frågan. Forum har diskuterat frågan med Socialstyrelsen och vi kan konstatera att rättsläget är snårigt:

  • Grundregeln i EU-lagstiftningen är att arbetssökande EU-migranter har rätt att ta del av Socialtjänstens service i det EU-land och den kommun de befinner sig.
  • Socialstyrelsen kom 2008 med en vägledning i frågan EG-rätten och socialtjänsten
  • Socialstyrelsens bedömning är att kommuner och myndigheter är i stort behov av kunskap om vilka regler som gäller i frågan
  • Socialstyrelsen arbetar med ett förtydligande och hoppas återkomma i början av nästa år med detta.
  • Socialstyrelsen har lovat att skicka det nya materialet till Forum, det kommer vi givetvis att förmedla vidare på vår hemsida

Det är dock svårt att konkretisera alla delar av denna fråga. I grunden bör kommunerna hantera detta på samma sätt som andra frågor, det vill säga genom att göra en utredning kring de behov som finns i det individuella fallet, det säger Socialstyrelsens representant som Forum har talat med. På en övergripande nivå kan man säga att om individen (EU-migrant eller inte) har uppehållsrätt så har de sannolikt rätt till någon form av ekonomiskt bistånd.

Detta är en viktig fråga generellt men kanske särskilt i sammanhang där kommuner och ideella organisationer arbetar gemensamt eller sida vid sida. Läs exempelvis mer om hur Göteborgs kommun har gått in i ett partnerskap med idéburna organisationer för att ge stöd åt utsatta EU-medborgare.