Forum för Frivilligt Socialt Arbetes representantskap 2010-05-26 fattade beslut om en ny Idépolitisk plattform som ska vara ett inriktningsdokument för Forum som värdemässig utgångspunkt och hållning i samhällspolitiska frågor.
Hela plattformen kan laddas ned här, men detta är kärnbudskapet:
Det organisationsliv som finns i Sverige idag är en produkt av och har sina rötter i reaktioner på den industrialisering och urbanisering som dominerade landet under 1800-talets andra hälft. Bildandet har kommit i några vågor, filantropin, folkrörelserna och självhjälpsorganiseringen.
Dessa organisationer och de folkliga processer de representerar har varit helt oundgängliga i arbetet med att skapa det moderna välfärdssamhället som vi känner det idag. I stort sett alla idag offentliga program och verksamheter har en förlaga inom organisationslivet.
Det grundläggande sociala kontrakt som efterhand slöts i Sverige under 1900-talet, där solidarisk finansiering av välfärden är kärnan, har fullt stöd av Forum för Frivilligt Socialt Arbete.
Däremot finns det anledning att utveckla en mångfald av praktiska uttryck för välfärden. Det finns viktiga värden för samhället i stort, för lokalsamhället, för enskilda människor i att fler än staten, landstingen och kommunerna utför det offentligt finansierade välfärdsarbetet. Icke vinstsyftande verksamheter som alltså återinvesterar allt överskott och inte delar ut delar av överskottet till kapitalägare, bör vara en viktig del av denna mångfald. Och för att detta skall bli en verklighet måste både politik och förvaltning genomföra förändringar. Men vi som organisationer har också ett ansvar att utveckla vårt förhållningssätt till detta och vår förmåga att etablera och driva sådana verksamheter.
Det frivilliga arbetet är och har länge varit en viktig del av välfärden. Detta har fått tydligare erkännande de senaste åren. Forskningen visar dock att det finns en betydande klassdimension i det frivilliga arbetet. Generellt är de som arbetar frivilligt väletablerade i samhället. Frivilligheten omfattar idag inte i tillräcklig utsträckning människor som saknar arbete och har låg utbildning. Även vad gäller jämställdhet och mångfald finns tydliga tecken på brister. Detta är några områden där vi som idéburna organisationer inte har lyckats i tillräcklig utsträckning. Vi har som organisationer ett enskilt och gemensamt ansvar att ändra på detta.
Det finns en stark trend att evidensbasera all verksamhet. Det betyder att metoder för att säkerställa vad som ger bra resultat tas fram och används på allt fler verksamheter, inklusive i idéburna organisationer. Vi välkomnar ambitionen att ta fram kunskap om vad i det sociala arbetet som faktiskt har effekt. Samtidigt vill vi höja ett varningens finger kring tron att det går att mäta och väga allt. Det gör det inte. Det finns dimensioner i våra verksamheter som inte kan fångas i grafer och diagram. De är ändå viktiga och får inte definieras bort i evidensbaseringens namn.
De senaste decennierna har inneburit att civilsamhällets organisationer åter börjat framträda tydligare på samhällsscenen. Vi hoppas bidra till detta också i denna skrift. Vi föreslår här en definition av begreppet idéburna organisationer som bygger på vad vi menar att vår identitet innehåller och som möjliggör gränsöverskridande arbete och kontakter. Vår förhoppning är att processen mot en tydligare bild av civilsamhällets organisationer fortsätter så att största möjliga samhällsnytta kan skapas.