Ideellt engagemang på arbetstid: AstraZeneca hjälpte Ersta flickhem för en dag

28 oktober 2014
Att engagera sig ideellt på arbetstid börjar bli mer och mer vanligt i Sverige. Och det var precis det som ett gäng från AstraZeneca med hjälp av Volontärbyrån gjorde på Ersta flickhem en solig sensommardag i slutet av september. Tolv anställda bidrog med att rusta upp flickhemmets stall, hage, rabatter och bryggplats.

Alla anställda brukar bli väldigt upprymda och glada när de engagerar sig i ett sådant här uppdrag. Här på Ersta flickhem är det också väldigt värdefullt att få höra de anställda berätta om verksamheten, säger Marie Norström, internkommunikatör och också den från AstraZenica som har ansvarat för denna dag.

 

 

 

 

 

 

 

Volontärbyrån inspirerade Marie Nordström att engagera sig ideellt även på fritiden. Här städar hon stallet på Ersta flickhem.

Det är en varm och solig morgon när Volontärbyrån och AstraZeneca åker ut någon mil utanför Södertälje för att besöka Ersta flickhem. Väl framme möts vi av ett stort gult trähus, ett stall och en bryggplats vid en liten sjö. I detta väder faller sig både byggnaderna och naturen näst intill idylliska och det är förståeligt varför en verksamhet som denna har placerat sig här, hemmakänslan och värmen är ständigt påtagande.

Mary Slevin Sax, verksamhetsledare för Ersta flickhem välkomnar oss och berättar att Ersta flickhem är en del av Ersta diakoni, en idéburen organisation som jobbar med vård utan vinstintresse. Ersta flickhem vänder sig till traumatiserade flickor mellan 13-18 år med en anknytningsproblematik som kan bero på att de varit utsatta för sexuella övergrepp eller där misstanke om övergrepp finns. Här får de stöd med både tillit, terapi och rutiner genom att bo i ett stabilt hem med professionell personal dygnet runt.

Gruppen från Astra Zeneca ska hjälpa till att rusta upp gården och omgivningen på flickhemmet, allt från att måla boxarna i stallet, snygga till bryggan och rensa i rabatter ska göras. Britt-Mari Gylefors har lämnat labbet på Astra Zeneca för en dag i civilsamhällets tjänst. Hon har tidigare aldrig deltagit i ett sådant här uppdrag på arbetstid.

– Det känns fint att bidra och jag tänker att det efteråt kommer kännas att jag har gjort något bra. Det ska också bli skönt att få jobba i stallet, säger hon och berättar att hon har egna hästar.

Lite längre ner, vid manegen, bredvid stallet hittar vi Emilia Fulgencio Bengtsson med ett par hörselkåpor och en motorsåg. Hon jobbar vanligtvis på avdelningen för Global supply chain men håller just nu på att gallra buskagen vid sidan av manegen. Hon är van att engagera sig ideellt.

– Detta är bra, och också viktigt för vår teambuilding. På AstraZeneca tycker vi det är viktigt med det sociala ansvaret och slog helt enkelt slag i saken. På fritiden engagerar jag mig även genom den katolska kyrkan och är mentor/kateket till ungdomar i Norra Botkyrka.

Är det svårt att få ihop tid till det ideella engagemanget?

– Nej, verkligen inte. Jag ställer upp en gång i månaden, det hinner man alltid med, säger hon och skrattar.

Alla i gruppen är dock inte ideellt engagerade på fritiden, men dagens uppdrag har gett mersmak. Lite längre upp från stallet och manegen står Marie Lindberg och rensar i rabatterna kring det stora gula trähuset.

– Jag har inte engagerat mig tidigare men nu har man ju fått upp ögonen för engagemang. Jag kommer berätta mer om detta för familj och vänner, något sådant här kan ju alla göra. Jag skulle också kunna tänka mig att agera medmänniska för någon som behöver det, säger Marie Lindberg.

Marie Norström som ansvarade för dagen från Astra Zenecas sida är nöjd och upprymd när dagen är slut. För henne har också samarbetet med Volontärbyrån lett till eget engagemang på fritiden. I somras satt hon i Tjejzonens telefonjour och peppade unga tjejer som behövde någon att prata med.

– Mina barn är stora nu så jag kände att jag ville göra något mer med min fritid, säger hon.

– Vi ser att många av medarbetarna från AstraZeneca som väljer att medverka vid dessa gruppinsatser aldrig tidigare har varit engagerade, men att det ger mersmak – många väljer att fortsätta att engagera sig på sin fritid. I en stressig vardag med heltidsjobb och familj så kan möjligheten att få lägga några timmar av sin arbetstid på ett ideellt uppdrag verkligen ge medarbetarna chans att få göra en insats för något som engagerar dem. De vittnar om att de känner att de har gjort skillnad, samtidigt som de fått umgås med sina kollegor i en helt annan miljö än till vardags, säger Anna Snell ansvarig för företagssamarbeten på Volontärbyrån.

Text och foto: Elin Aronsson

Läs mer om Volontärbyrån och ideellt engagemang på arbetstid i en artikel i Dagens Nyheter.