Ideellt engagemang i förändring – men når inte alla

11 juli 2007
Vid Forums andra seminarium under Almedalsveckan diskuterades de nya formerna som de ideella engagemanget tar. Korttidsvolontärer som inte vill vara medlemmar ställer nya krav på organisationerna. Dessutom redogjorde fil. dr. Lars-Erik Olsson för forskningsresultat som visar att föreningslivet inte når alla.

Vid seminariet diskuterade fil. dr. Lars-Errik Olsson den befolkningsstudie som han arbetar med. En uppseendeväckande uppgift från den är att föreningslivet inte klarar av att nå miljonprogramsområdena idag. Olsson drar slutsatsn att föreningslivet måste ransaka sig själv och ändra beteende om man vill kunna stå för att man är öppna för alla.

Ulrika Erksell från Volontärbyrån berättade om de erfarenheter som fem års arbete med Volontärbyrån givit. Hon beskrev de olika former av frivilligt/volontärarbete som nu finns, korttidsvolontärer, engångsvolontärer, projektvolontärer, distansvolontärer. Hon sa att detta ställe nya krav på organisationernas förmåga att leda de frivilliga.

Anders Knape (m) ordförande för Sveriges kommuner och landsting beskrev en situation där han såg att det frivilliga arbetet skulle kunna förstärka välfärden, men inte ersätta den. Och han menade att det behövs tydöliga spelregler för att hitta rätt i samverkan mellan kommuner och frivilligorganisationerna.

Anders M. Johansson, generalsekreterare för Civilförsvarsförbundet beskrev vikten av att öka samhällets totala förmåga att hantera kriser och katastrofer via att i förväg planera för hur frivilliga kan stötta det arbete som myndigheterna utför. Ingen är dimensionerad för att klara de stora kriserna och då måste alla hjälpas åt, menade Johansson. Volontärbyrån och Civilförsvarsförbundets förslag kring detta är fortfarande aktuellt och förhoppningen är att detta ka tas upp igen.