Nu har vi sett ännu fler exempel på att sjukskrivna inte får fortsätta sina ideella engagemang. Bland annat har Handikapprörelsen i Halland uppmärksammat att de tappar aktiva så. Det är glädjande att socialförsäkringsminister Cristina Husmark Pehrsson ger tydligt svar på detta. Hon vill att Försäkringskassan inte ska ta hänsyn till föreningsaktiviteter som hör till fritiden i bedömningen av arbetsförmågan!
I Halland rapporterar handikapprörelsen att Försäkringskassans hårdare uppföljning av personer som får sjukersättning, leder till att allt fler aktiva hoppar av sina uppdrag. Enligt Försäkringskassans företrädare är något annat orimligt – kan man jobba idéellt så kan man ha arbete på heltid.
Du hittar reportaget på SVTs sida. Observera länken till webb-TV där inslaget kommer ca 2,40 minuter in.
Socialförsäkringsminister Christina Husmark Pehrsson har i Riksdagen fått en skriftlig fråga kring ämnet och besvarat den. Statsrådet hänvisar till den vägledning som gäller för Försäkringskassan, och säger bland annat att ”Deltagande i sådant föreningsliv eller kursverksamhet med mera som motsvarar vad en yrkesverksam person vanligen utför på sin fritid, bör det därför inte tas hänsyn till vid bedömningen av arbetsförmågan”
Läs Socialförsäkringsministerns svar.
Forums kommentar: Eftersom Christina Husmark Pehrsson hänvisar till vägledningen måste den gälla. Det är ett bra besked!
Forum anser att allt ideellt arbete som utförs – vare sig det är inom idrotten, i politiken, i egna intresseorganisationer eller i socialt inriktade organisationer -faller inom ramen för det som vägledningen avser med ”föreningsliv”. Vägledningen säger att ”föreningsliv” är sådant som en yrkesverksam person vanligen utför på sin fritid. Därmed ska den typen av engagemang inte påverka Försäkringskassans bedömning av arbetsförmågan.
Utgångspunkten för Försäkringskassans arbete kan inte vara att föreningar startas eller drivs för att lura socialförsäkringssystemet. Såna exempel finns kanske. Och dessa skall i såfall lagföras!
Att ha ett ideellt engagemang är både en demokratisk rättighet och enligt forskarna även hälsofrämjande.
Det finns många fall runt om i Sverige där personer som arbetar ideellt har drabbats av Försäkringskassans varierande tolkningar av reglerna. Försäkringskassans centrala ledning bör omedelbart ta itu med att förtydliga reglerna, så att inte fler personer drabbas av de olika tolkningarna från kassans lokala enheter!