När Shekarabi (S) och Sjöstedt (V) härom veckan lanserade direktiven för utredningen om privata välfärdstjänster nämns idéburna aktörer tydligt. Men i den pågående debatten försvinner det idéburna perspektivet till förmån för frågan om vinst.
Inför valet i höstas nämnde både Alliansen och S, V och Mp att de på olika sätt ville stötta idéburna aktörer i välfärden. När sedan civilminister Ardalan Shekarabi (S) och Vänsterpartiets ledare Jonas Sjöstedt (V) den 5 mars gick ut med direktiven för utredningen om ”hur den offentliga finansieringen av privat utförda välfärdstjänster bör regleras” är man även där tydlig med att man vill stötta den idéburna välfärden.
”Förutsättningar för idéburna aktörer att växa. De idéburna aktörerna kan spela en viktig roll för att uppnå verklig mångfald i välfärden. Många ideella aktörer menar att dagens upphandlingslagstiftning försvårar för dem att delta på lika villkor. De nya EU-direktiven möjliggör ett förenklat och mer flexibelt regelverk för upphandling av välfärdstjänster, där kvalitet och kontinuitet tillmäts större betydelse. EU-domstolens praxis visar också att det finns möjligheter att särskilt premiera idéburna aktörer vid upphandling av sådana tjänster. Utredaren ska därför se över hur upphandlingsrätten kan användas för att ta till vara de idéburnas särskilda potential. Utredningen ska vidare undersöka om det från kapitalförsörjningssynpunkt finns inträdes- eller tillväxthinder för idéburna aktörer inom välfärdssektorn.” (ur artikel på DN Debatt)
Även Äldreborgarrådet i Stockholm Clara Lindblom (V) uttrycker vikten av att stötta den idéburna sektorn ”Stärk den idéburna välfärden”, skriver hon i en debattartikel i Dagens Samhälle.
Det gäller nu att vi beslutsfattare tar vara på värdet som finns i de idéburna verksamheterna. De bidrar med en mångfald och viktiga idéer. Nu har den nya regeringen en möjlighet att stärka den här viktiga sektorn. Den bör de ta. (ur debattartikeln)
Riksorganisationen för idéburen vård och omsorg Famna välkomnar även utredningen men skriver i en kommentar att de hellre hade sett två utredningar – ”en i regleringsfrågan om vinst och en om utveckling av idéburen vård och social omsorg.”
I övrigt domineras debatten i de stora medierna av vinstperspektivet och fokus på det idéburna försvinner. Flera debattörer från näringslivet är väntat negativa till utredningsdirektiven och debattörer från det borgliga blocket menar att utredningen hämmar mångfalden i välfärden.
”Genom borgerliga exempel som LOV och patientlagen kan äntligen svenska folket, i likhet med de rättigheter som helt naturligt gällt sedan länge för människorna i jämförbara länder, uppleva hur även vi nu fått en ny tillgång till val av vård, och val av att etablera vård för andra om man så vill.”, skriver riksdagsledamoten Finn Bengtsson (M) i en artikel i Dagens Industri.
Och Niels Paarup-Petersen (C), ledamot i regionfullmäktige i Region Skåne, menar i en artikel i Sydsvenskan att regeringen har missat kvalitetsperspektivet i utredningsdirektiven och i stället lagt allt fokus på att begränsa vinstuttag.
Forum fortsätter följa debatten om privata aktörer i välfärden och ser även fram emot utredningens resultat.
Läs mer