Hur ungdomsvänlig är din kommun?

6 december 2013
I dagarna släppte KFUM för tredje året i rad sin ungdomskommunrankning. Undersökningen utgår ifrån 12 olika nyckeltal och i år lyfter KFUM särskilt fram ungas möjligheter till delaktighet och inflytande.

”Det är svårt att spegla verkligheten enbart genom en statistisk uppföljning. Med respekt för att många aspekter av en kommuns arbete med unga inte belyses av en kvantitativ ranking tror vi ändå att det är viktigt att följa upp de nyckeltal som finns till vårt förfogande för att lära oss mer om kommunernas ungdomsarbete.” Det skriver på KFUM om kommunrankningen på sin hemsida.

Gustav Ariander är aktiv i KFUM:s lokala ungdomsstyrelse i Linköping. Forum träffar honom på ett möte mellan Linköpings kommun och KFUM Linköping i början av december.

 – De flesta jag känner skulle aldrig gå på ett sådant här möte. Men om man skulle få göra mindre undersökningar eller om man har samtal i stället för ett stort möte tror jag ungdomar skulle vara intresserade. Sedan vill många vara med och göra konkreta saker, säger Gustav Ariander. 

Ta del av resultatet av årets rankning

FORUM KOMMENTERAR
Hur ska man se på alla rankinglistor som publiceras? Säger de något meningsfullt eller skapar de bara obefogad oro? Självklart går det inte att svara generellt på denna fråga, annat än att det är viktigt att försöka förstå vad de olika listorna bygger på. I en del fall kan man ganska enkelt avfärda listorna och de rankningar som de skapar. I andra fall har de viktiga budskap i sig. Forum såg häromsistens ett mycket bra förhållningssätt i Linköping. Det var vid ett möte mellan företrädare för kommunen (både politiker och tjänstemän) och föreningar. KFUMs rankinglista presenterades och det konstaterades att kommunen hade sjunkit på listan sedan undersökningen startade 2011. Kommunen hade gjort en egen undersökning med liknande frågor som KFUMs rankning handlade om. ”Vi kanske skulle se på vad de två undersökningarna säger och fundera på vad det betyder”, sa politikerna. Vilket nyfiket och vetgirigt förhållningssätt! Och vilket bra underlag för en diskussion om hur kommunen är som plats att bo på för unga människor.

Men Forum vill också slå ett extra slag för idéburna organisationers roll för att just granska det offentliga åtagandet. Om vi som samhälle ska utvecklas är detta livsviktigt. KFUMs kommunrankningar ger möjlighet för diskussion och reflektion över en så viktig fråga som hur ungdomar mår, trivs och stöttas. Den uppgiften kan vi aldrig underskatta.