Forum analyserar budgetsituationen.
I Frankrike finns ett begrepp för när en president exempelvis har vänsterinriktning medan parlamentet har högermajoritet. Fransmännen kallar det för ”co-habitation”, det vill säga att de två politiska huvudinriktningarna ”bor tillsammans”. Det kanske kan vara ett epitet på den situation som nu har uppstått här i Sverige. För Alliansens budget som riksdagen beslutade om den tredje december kommer att gälla i de flesta fall under hela 2015, oavsett valutgången i extravalet, om man får tro experter på den här typen av frågor. En viss justering kommer väl säkert att kunna ske i och med att vårbudgeten läggs i mars. Frågan är dock hur det arbetet kommer att bli under brinnande valrörelse? Det vi vet nu är alltså att Alliansens budget tills vidare är utgångspunkten för regeringens fortsatta arbete. Frågan är då hur detta påverkar civilsamhällets organisationer? Vi försöker reda ut några av dessa frågor här.
Som bekant styr regeringens regleringsbrev myndigheternas prioriteringar. Och så vitt Forum erfar ska dessa som vanligt vara klara den 29e december, åtminstone på Kulturdepartementet som i dag ansvarar för civilsamhällespolitiken. Det betyder att bidragsgivning ska kunna fungera någorlunda normalt, trots extravalet.
I regeringens budget förslog man att bort avdragsrätten för gåvor till ideella organisationer. Det förslaget kommer alltså inte genomföras nu. Det påverkar inte sektorn nämnvärt just nu, eftersom regeringens förslag var att ta bort avdragsrätten först 2016. I Alliansens budget står det i stället att man vill ta bort årsavgiften för de organisationer som ansöker om att bli godkända gåvomottagare. Huruvida det kommer att genomföras eller om regeringen kommer att hitta något sätt att inte genomföra detta återstår att se. Förhalning har ju använts förr. Frågan kommer att behandlas i samband med utskottsarbetet med budgeten de kommande veckorna.
Som många redan känner till pågår just nu utredningen ”Ett stärkt civilsamhälle”. Utredningsgruppen tittar bland annat på hur olika byråkratiska hinder för det civila samhället kan tas bort. Än så länge har man kommit så långt att samla in input och kunskap från olika organisationsföreträdare. I Alliansens budget finns en del skrivningar som indikerar att man vill fortsätta utredningsarbetet. Forum uppfattar inte heller att regeringen vill ändra på den utredningens förutsättningar. Den får alltså fortsätta sitt arbete. Möjligen fanns en skillnad gällande om utredningen skulle vara parlamentarisk eller inte. Vad som händer där vet vi inte.
Ett par statliga bidragssatsningar påverkas också i och med det politiska kaoset. Den stora satsningen på kvinnojourerna genomförs exempelvis inte nu. När kommunerna nu utifrån Socialtjänstlagen står och väger hur man ska ta sitt ansvar i dessa frågor samtidigt som det nyligen kommit ett ganska kritiserat betänkande (Götblads utredning) där det statliga bidraget sägs inte kunna användas för skyddat boende så borde politiken försöka hitta ett sätt att få stödet (statens och kommunernas) till kvinnojourerna att fungera sammanvägt. Forum hoppas att regeringen under tiden som det statliga stödet inte höjs, funderar på detta.
En annan bidragsfråga som utifrån regeringens budget skapade många reaktioner var förslaget att succesivt sänka bidraget till trossamfunden. Men utifrån Alliansens budget är det troligt att den sänkningen nu skjuts på framtiden.
Det finns såklart också en del frågor som indirekt kan komma att påverka socialt inriktade organisationers verksamhet. En sådan sak är den uteblivna höjningen av A-kassan. I många verksamheter kan säkert sociala organisationer se fler människor som söker stöd. En annan är att det så kallade läx-RUT blir kvar under året. Det vill säga möjligheten att göra skatteavdrag för privata läxhjälpstjänster. Det kan säkert påverka behovet av den ideella läxhjälpen.
Mycket av det vi här har skrivit om kan förstås påverkas av vad som sker i extravalet. Sitter nuvarande regering kvar? Blir det en alliansregering? Blir det en storkoalition? Bestämmer man sig för att ändra i regeringsordningen om hur man ska rösta om budgeten, för att undvika det som skedde den tredje december? Eller kommer man att genomföra de ändringar inom ramen för en bredare förändring av regeringsformen, något som tar mycket längre tid? Väljer man det senare så blir behovet av att skapa en stabil majoritet i riksdagen mycket starkt, om man inte vill att Sverigedemokraterna ska ha en avgörande roll i politiken. Nu hoppas Forum att svenska folket samlar sig och i mars går och röstar på ett parti som tror på de mänskliga rättigheterna. Vi tror att civilsamhället och olika folkrörelser har en stor roll att engagera sina medlemmar och aktiva att delta i det politiska samtalet och ta ställning för ett öppet och demokratiskt Sverige.