Under flyktingsituationen har vi i Sverige kunnat se ett ökat engagemang för flyktingar. Men hur hanterar civilsamhällets organisationer, kommuner och myndigheter människors engagemang och vilja att bidra? Hur skapar vi bra rutiner och förutsättningar för att kunna vara volontär? Och hur hanterar vi de risker som finns? Forum betonar att det är viktigt att frivillighet får präglas av lust, och inte av plikt.
Flera organisationer och tidningar diskuterar för närvarande hur vi ska förbättra möjligheterna att engagera sig. Hur ska det civila samhället göra det enklare för människor att kunna bidra, att vara volontärer? Vad ställer det för krav på organisationerna, och hur skapar man tydliga och rimliga uppdrag?
Hur tar vi vara på 700 000 frivilliga?
Kyrkans tidning beskriver en diskussion från Ideellt forums idédagar, där frågan om hur kyrkan som organisation kan hantera ett ökat folkligt engagemang lyftes – när vanan att lösa uppgifter med de egna anställa är så stor. Läs mer här.
Volontärer utbrända – ”Svårt gå hem”
Expressen beskriver utsattheten hos de som engagerar sig i flyktingsituationen, och hur initiativ som tas av privatpersoner utan stöd av organisationer har svårt med gränserna för hur de ska jobba. Människor ser behoven och har svårt att gå hem, vilket riskerar att de bränner ut sig. Läs mer här.
Ta tillvara engagemanget
I Norrbottenskuriren tar Riksförbundet Frivilliga Samhällsarbetare upp frågan om hur vi kan behålla frivilligkrafterna och vilket stöd som behöver ges av det offentliga för uppdrag som god man etc. Läs mer här.
Varför jagar polisen oss frivilligarbetare
I Aftonbladet lyfter några organisationer fram frustrationen hos volontärer som försöker hjälpa flyktingar och då blir anklagade för att ägna sig åt kriminella aktiviteter och människosmuggling. Läs mer här.
Forum kommenterar
Organisationslivet och det frivilliga engagemanget behövs för att Sverige ska utvecklas och vara ett medmänskligt samhälle. Frivilligt engagemang spelar en stor roll för alla, och vi behöver gemensamt främja det. Vi välkomnar ett kommunalt engagemang som strävar efter just det, och som tydliggör att kommunernas roll i sammanhanget är att främja och möjliggöra. Sveriges organisationsliv vill vara med i utvecklingen av hur samhället ska se ut och fungera, och bidra till att frivilligt engagemang kan bidra till allas välmående och sociala sammanhang. Ge oss förutsättningar till det genom att utveckla det frivilliga arbetet drivet av självständiga föreningar, genom att kommunerna samverkar med oss om att främja det!
Samtidigt är det viktigt hur vi möjliggör engagemang på ett fungerande sätt när Sverige nu står inför den största tillströmningen av flyktingar på lång tid. Vilka rutiner kan civilsamhällets organisationer etablera för att underlätta? Vilket stöd behöver volontärer? Hur hanterar din organisationen samverkan med andra – både organisationer och offentliga aktörer? Hur gör vi engagemanget långsiktigt hållbart samtidigt som vi skapar långsiktiga strukturer för det? Hur säkerställer vi gemensamt att det får präglas av lust och inte av plikt?
Ta också gärna del av det material som Forums verksamhet Volontärbyrån har – som kanske kan fungera som stöd för din organisation.
* Handbok för dig som leder frivilliga
* Volontärbyråns kunskapsbank Här hittar du skrifter som exempelvis:
- Drivkraft – så motiverar och behåller du volontärer
- Riskhantering – ökad trygghet för organisationen, volontärer och deltagare