Handikapprörelsen: Deltidssjukskrivna måste tillåtas vara föreningsaktiva

24 oktober 2013
En dyster utveckling där ideellt aktiva inom Handikappförbundens medlemsförbund hoppar av på grund av deltidssjukskrivning och rädsla att förlora sin sjukersättning. Det skriver Handikapprörelsen i en debattartikel som publicerades i Aftonbladet i förra veckan.

I debattartikel lyfter Ingrid Burman, Ordförande Handikappförbunden, och Susanne Nyström, Verksamhetsplanerare HSO Norrbotten, vikten av ideellt engagemang som en del av rehabiliteringsarbetet under sin sjukskrivning och skriver:

”[…] föreningsaktiviteten borde ses som en stärkande och positiv faktor som också kan vara en del i ett rehabiliteringsarbete. Ideellt engagemang kan bryta den isolering som en funktionsnedsättning och en sjukdom kan skapa. Det bidrar ofta till bättre psykiskt välbefinnande, en bättre livskvalitet och att de kontakter och vardagsstrukturer behålls, som annars lätt försvinner för en person som är deltidssjukskriven.”

Debattörerna menar vidare att om man nekar sjukersättning på grund av ideellt engagemang tar man också ifrån en människas rätt att styra över sin egen fritid. 

FORUM KOMMENTERAR
Handikapprörelsen debatterar i en debattartikel de svårigheter man kan möta med att vara föreningsaktiv när man är deltidssjukskriven. I grunden handlar artikeln om det är  okej att ställa statens arbetslinje mot den grundlagsstiftade rättigheten att fritt organisera sig. Har man i Sverige egentligen rätt att arbeta sig för sina egna rättigheter när man är sjukskriven? För Forum kan frågan bara besvaras med ett ja.  Om människor inte tillåts arbeta för sina egna och sin grupps rättigheter för att man är sjukskriven innebär det en mycket stor inskränkning i våra demokratiska rättigheter.

Men frågan  som artikeln debatterar handlar också om staten egentligen tror att det finns ett  stärkande och rehabiliterande värde i att vara föreningsaktiv och att det kan bidra till att människor har lättare att utföra sin egen sysselsättning. Eller finns det en inställning att föreningsaktivitet i stället bidrar till att människor lurar statens system och sniker till sig rättigheter? Forum är övertygad om, vilket vi även bygger på forskning, att föreningsaktivitet i sig kan stärka individer till större delaktighet och ökat kontaktnät, vilket förbättrar möjligheterna till yrkesverksamhet. Frågan är vad staten och i det här fallet Socialförsäkringsminister Ulf Kristersson tror om frågan?

Den här diskussionen har funnits med länge och har debatterats flera gånger förut. Vi vill därför påminna om den före detta socialförsäkringsministern Cristina Husmark Persson (M) som i maj 2007 tydliggjorde att Försäkringskassan inte ska ta hänsyn till föreningsaktiviteter som hör till fritiden när man gör bedömningar av arbetsförmågan. Det var tydligt i samband med den dåvarande debatten att Försäkringskassan tolkade frågan olika på olika platser i landet och att detta behövde stramas upp. Det försökte också det den dåvarande socialförsäkringsministern försökte göra.  Husmark Persson skrev till och med ett skriftligt svar till? där hon hänvisade till en vägledning som gäller för Försäkringskassan.

Forum har i dag undersökt frågan och kan inte hitta några nya besked från Riksdagen att man ändrat beslutet från Husmark Perssons tid. Alltså borde hennes svar och tolkning fortfarande gälla. Men i verkligheten verkar det inte vara så. Problemen för den som är deltidssjukskriven verkar, utifrån Handikappförbundens erfarenheter, snarare ha ökat än minskat. Dessutom verkar en ny mycket märklig tolkning ha införts under den här tiden.  Reglerna är nämligen olika utifrån om man har fått sin sjukersättning före eller efter den 1 juli 2008. Om du blev sjukskriven före detta datum så kan du engagera dig i ideella organisationer utan att riskera din ersättning från Försäkringskassan, vilket inte gäller om du sjukskrevs efter detta datum.

Ett mer direkt sätt att uttrycka det är att om du blivit sjukskriven före den 1 juli 2008 så har du kvar dina grundläggande demokratiska rättigheter och kan engagera dig i föreningslivet. Blev du sjukskriven efter detta datum, och då särskilt på deltid, så har du inte längre rätt att arbeta för dina grundläggande rättigheter utan att riskera din ersättning från Försäkringskassan.

Nu är det dags att socialförsäkringsminister Ulf Kristersson kliver in i frågan och tydliggör vad som faktiskt gäller. Står regeringen kvar vid tidigare fattade beslut eller har man infört en begräsning som hotar vissa medborgares demokratiska rättigheter?