Fryshusandan ska driva socialt innovationsarbete för unga

22 november 2013
Vuxna behöver satsa mer på ungdomsdriven verksamhet, menar initiativet Fryshusandan. Från och med nästa år ska de driva konceptet "Unga gör, vuxna möjliggör" som har syftet att driva ett socialt innovationsarbete för unga.

Det behövs ett nytt sätt att möta och arbeta med unga där vuxna satsar mer på ungdomsdriven verksamhet. Det menar Fryshusandan som är ett socialt initiativ inom Fryshuset. De ser också en utveckling i denna riktning bland ungdomsorganisationer i Sverige: ”Det håller på att ske ett skifte i syn- och arbetssätt, där alltfler ungdomsverksamheter går från att vara enbart ungdomsinriktade till att bli mer ungdomsdrivna.”, säger Daniel Lönn, verksamhetsansvarig Fryshusandan på Fryshusets hemsida. 

Och från och med nästa år ska alltså Fryshusandan lansera konceptet ”Unga gör, vuxna möjliggör” med syftet att driva ett socialt innovationsarbete mot 2020. Tanken är att unga ska få fler förutsättningar att påverka sitt eget liv genom verksamhet som drivs av ungdomarna själva.

”Det finns redan många framgångsrika ungdomsverksamheter som arbetar på det här sättet. Vi hjälper gärna till att sprida dessa metoder över hela landet.”, skriver de på hemsidan.

Fryshusandan baserar sin kunskap på deras ungdomsdialog där mer än 7500 deltagare från 120 kommuner har deltagit.

Läs mer om det nya initiativet här.

 

FORUM KOMMENTERAR
Att innovation inte bara handlar om nya maskiner och nya appar blir så uppenbart när man läser om detta projekt. Vår förmåga att skapa sammanhang där unga människor känner att de kan påverka sina egna liv och skapa förändring har varit viktigt så länge som vårt samhälle inte byggt på att de flesta gör samma sak som sina föräldrar. För så var det ju i hög utsträckning under lång tid. Om föräldrarna var bönder så blev flickan och pojken det också. Men de strukturerna har vi ju brutit upp under de senaste hundra åren. Nu förväntas varje människa skapa sin egen framtid, hitta sin egen väg och bygga sin egen kompetens.

Unga människors etablering och svårigheterna det innebär är ett område som skapar alltmer intresse. Det handlar om boende, utbildning, arbete men också om var de formar sina ideal och var de får sina förebilder. Och kanske växer insikten om att samhällets nutida individualisering har sina begränsningar? Kanske är det fler och fler som inser betydelsen av bärande relationer? Generationerna behöver varandra. Civilsamhällets organisationer, i alla sina olika varianter, måste vara en viktig del av att hitta dessa generationsbryggor. Att stödja ungdomsverksamhet i stället för att styra tror även Forum mycket starkt på. Vi hoppas att Fryshusandan sprider sig till många platser. Och i vårt arbete med innovation inom såväl Sverige och EU kommer vi att lyfta fram Fryshusandan som ett intressant exempel.