Frivilligt arbete är inte gratis

5 juli 2010
Allt oftare kommer diskussionen upp om att det frivilliga arbetet kommer att behövas än mer i framtiden för att klara av välfärden. Vi vet att det frivilliga arbetet redan idag är omistligt för det svenska samhället och motsvarar 400 000 årsheltider. Det frivilliga arbetet ska inte ersätta den solidariskt finansierade välfärden, men vi har en viktig roll att vara med och utveckla välfärden.

Det finns något mycket väsentligt som är kärnan i det frivilliga arbetet – en värdebaserad grund utifrån organisationens ideologi. Man ser att man som organisation kan tillföra en särskild dimension, inte bara utföra ett arbete på samma sätt som vem som helst. Också den frivilliga dimensionen har ett eget värde, både för den som gör något för sin medmänniska, och för den som får ta emot stöd. Det skapas ett meningsfullt möte mellan människor som inte kan mätas i kronor och ören.

Därmed inte sagt att ideellt arbete är gratis. Det krävs en grundläggande struktur och förutsättningar för att organisera det frivilliga arbetet och för att civilsamhällets organisationer ska kunna verka fullt ut.

Frivilligarbete kräver infrastuktur
Om det frivilliga sociala arbetet ska kunna svara mot de förväntningar som vi ställs inför måste bidragsgivningen och förutsättningarna för andra finansieringsmöjligheter ses över. Det gäller både för de enskilda organisationerna inom civilsamhället och för Forum som en garant för en fungerande infrastruktur för sektorn. För även om just själva frivilligarbetet är oavlönat behövs förutsättningar för att det ska kunna organiseras som kräver ekonomiska resurser. Både på statlig nivå och ute i kommunerna behöver civilsamhällets organisationer ekonomiskt stöd för att bygga upp en gemensam infrastruktur. I många andra länder är det självklart att staten investerar i en infrastruktur för frivilligsektorn. Här har också regeringen en möjlighet att genom långsiktig finansiering och en samordning i Regeringskansliet visa att Överenskommelsen och politiken för det civila samhället inte bara är tomma ord.

Möjliggör utvecklingskapital för små organisationer
Den ideella sektorn har skapats och omskapas ständigt av människors vilja till engagemang och behov av samhällsförändring. Det mångfacetterade landskap av organisationer som finns i Sverige har kommit till för att människor har sett ett behov. Man har identifierat delar i samhället som inte har fungerat och räckt till, och där man har slutit sig samman kring en idé för att påverka och förändra. Det sociala arbete som har funnits och finns inom ideella sektorn har ofta tillkommit just på det sättet. Man har funnit nya metoder och lösningar på problem. Att söka projektmedel från Europeiska socialfonden är ett bra sätt att få möjlighet att testa nya metoder, men ett stort problem särskilt för mindre organisationer är likviditeten, eftersom projektet måste genomföras och redovisas innan pengarna utbetalas. I många andra länder hjälper staten till genom att förskottera pengarna. Här borde Sverige ta efter! Möjliggör för mindre organisationer att kunna genomföra utvecklingsprojekt.

Lika lön för lika arbete
Nej, det frivilliga arbetet är inte ett lönearbete och det kan och ska inte ersätta det gemensammas ansvar för välfärden, men vi vill sätta fingret på det orättfärdiga i att frivilligt arbete värderas så olika av staten. Om man detaljstuderar hur bidragen ser ut till olika delar av frivilligsektorn i förhållande till frivilligt arbetade timmar är klyftorna enorma. De organisationer som Forum företräder, som är inriktade på frivilligt socialt arbete, kategoriseras i den nyligen genomföda befolkningsstudien om frivilligt arbete som humanitära organisationer. Dessa får 3,03 kronor per arbetad frivilligtimme, bland de lägsta inom sektorn, medan politiska partier får 14,86 kronor och idrottsföreningar får hela 17,19 kronor per arbetat frivilligtimme i statliga bidrag, för att ta några exempel. Vi kan inte se någon rimlig förklaring till den här skevheten, men frivilligt arbete måste värderas lika. Alla delar av frivilligsektorn är viktiga och behöver ett grundläggande stöd för sin infrastruktur.

Frivilliga insatser och statliga bidrag per timme (kr)
Humanitära organisationer 3,03
Föräldraföreningar 0,94
Handikapp/patientföreningar 23,68
Invandrarorganisationer 8,51
Kvinnoorganisationer 6,76
Pensionärsorganisationer 1,79
Nykterhets/antidrogorganisationer 12,1
Idrottsföreningar 17,19
Miljöorganisationer 7,42
Frivilliga försvarsorganisationer 34,58
Politiska partier 14,86