Frivilligdagen får mycket intresse – och nomineringar!

8 oktober 2018
Arbetet med att fira FN:s frivilligdag den 5 december rullar på. Den första nomineringskategorien - Årets initiativ - har aldrig fått så många nomineringar som i år. Härligt tycker vi! Nu är den andra kategorin öppen - Årets volontär. Var med och föreslå din kandidat före den 29 oktober!

Sedan flera år firar vi FN:s frivilligdag den 5 december. Vid festen den kvällen kommer flera olika priser att delas ut. 

Forum passar på att fånga Paulina Troillet som är projektledare för hela dagen, för att höra vad hon har att säga. 

– I år har vi fått in fler nomineringar än någonsin tidigare för utmärkelsen Årets initiativ, säger Paulina. Över 300 personer har skickat in bidrag. Bland dessa 300 har vi sett allt ifrån olika nytänkande projekt från lokalföreningar till kampanjer startade av privatpersoner. Antalet nomineringar tyder på att denna typ av initiativ verkligen har betydelse för enskilda individer, och inte minst för samhället i stort i många fall.

Vad roligt! Vad händer nu Paulina?

– Nu har arbetet för att välja ut de 10 bästa initiativen dragit igång, och dessa 10 går sedan vidare till en jury som bedömer vilka tre som går till finalen på Frivilligdagen den 5 december. En förutsättning för att gå vidare i gallringen är att initiativet är startat av en ideell organisation. Men oavsett var initiativet har sin grund är vi givetvis glada över att se det otroliga engagemang som väckts runtom i Sverige i samband med dessa initiativ. Nu återstår att se vilka av dessa som tar sig hela vägen fram!

Nu har också nomineringsperioden för priset Årets volontär öppnat. Det är Forums verksamhet Volontärbyrån som för andra året delar ut det priset. Forum passar på och fångar Maria Alsander från Volontärbyrån som leder det arbetet, och får höra mer av henne. 

–Alla ideellt engagerade människor gör fantastiska insatser runtom i Sverige, varje dag, året runt, säger Maria Alsander. Det är folk som kör djurambulans, mentorer som ger unga personer en vuxen förebild, människor som ger utsatta personer en röst och etablerade svenskar som hjälper nyanlända att komma in i samhället. Det är jurister, kassörer, kaffekokare, brottsofferstödjare, tränare, kompisar och läxhjälpare. Årets volontär ger oss en chans att på Frivilligdagen hylla och tacka alla volontärer.

Härligt! Forum uppmuntrar alla ideella organisationer att nominera!

Här kan du nominera en person till priset Årets volontär