Fritidsbanken + IBM = sant genom Årets initiativ

4 maj 2017
100 konsulttimmar från IBM! Det var Fritidsbankens pris efter att ha utnämnts till Årets initiativ 2016. En vårdag besöker Forum IBM i Kista för att ta del av det nya partnerskapet. Målet är ett bokningssystem för alla lånade prylar via Fritidsbanken. IBM hjälper till med kravbeställningen.

Och Årets initiativ 2016 går till *trumvirvel* Fritidsbanken. Förväntningarna på Civilsamhällesgalan denna kalla decemberkväll på självaste Internationella frivilligdagen är stor. Till slut står det klart att bland de tre finalisterna, Fritidsbanken, Vi Gör Vad Vi Kan och Matmissionen, är det den förstnämnda som är den stora vinnaren och motiveringen lyder ”Årets initiativ 2016 har tagit att låna till en helt ny nivå.” Och det är precis vad de gör, inlämnad begagnad sport- och fritidsutrustning lånas ut till den som är intresserad. Alla kan låna och allt är gratis. På kort tid har de etablerats på flera ställen i Sverige.

– Priset har betytt jättemycket och har gett oss som organisation en skjuts, säger Henric Byström, varumärkes- och kommunikationsansvarig på Fritidsbanken.

Det har redan hunnit bli slutet av mars och Fritidsbanken har träffat IBM:s konsulter under flera tillfällen. Som pris för Årets initiativ fick de nämligen 100 konsulttimmar av IBM. De har via metoden Technology road map, en kartläggningsmetod för att identifiera en organisations teknikbehov, hittat att det Fritidsbanken behöver är ett bokningssystem för de sport- och fritidsprylar som lånas ut. IBM ska hjälpa dem med att ta fram själva kravbeställningen av programmet.

– Detta har varit jättebra! Med hjälp av IBM har vi verkligen fått chansen att djupdyka i vår egen organisation. Förr eller senare hade vi varit tvungna att göra en sådan här process, men då kanske det hade varit för sent, säger David Mathiasson, verksamhetsledare på Fritidsbanken.

Och det är spännande att följa processen mellan de två organisationerna, den mindre nystartade ideella organisationen tillsammans med det stora globala företaget. Men det är tydligt att detta handlar om ett partnerskap, ett samarbete. Stämningen är tillitsfull och båda parter har bra koll på processen och varandras roller. Och det är uppenbart att det inte bara är Fritidsbanken som drar fördelar av samarbetet.

– Det känns jättekul att kunna bidra och att komma in i det ideella igen, det är ett annat sätt att tänka. Jag har själv varit mycket engagerad i Studentkåren men efter studierna så har jag mindre tid. Genom detta samarbete får jag möjlighet att bidra med något som jag inte har tid till på fritiden, säger Sofia Andersson, en av två konsulter som hjälper Fritidsbanken att ta fram kravbeställningen.

 Susanna Salwén, ansvarig för IBMs externa relationer och samhällsengagemang (CSR), instämmer.

– Detta samarbete ger otroligt mycket tillbaks till oss i form av ny kompetens och stolta medarbetare. IBM engagerar sig också i sociala frågor för att vi vet att det gör skillnad – det har vi både sett och mätt. Engagemang som Årets Initiativ är en bra plattform att utgå ifrån.

Vad skulle du vilja säga till alla organisationer som funderar på att söka till Årets initiativ 2017?

– Att få en utmärkelse som Årets Initiativ ger såklart uppmärksamhet och en bekräftelse på att ens verksamhet ger ett riktigt starkt värde, men det är också en dörröppnare. Det blir som en garant för att man driver en seriös och erkänd verksamhet. Det attraherar samarbetspartners och investerare, så att verksamheten kan utvecklas och nå ännu fler. Man har allt att vinna på att ställa upp i Årets initiativ, säger Susanna Salwén.

 

Om FritidsbankenFritidsbanken är en verksamhet som bygger på att allmänheten skänker begagnad sport- och fritidsutrustning, som Fritidsbanken sedan lånar ut. Alla kan låna och allt är gratis. Verksamheten berör viktiga områden som bättre förutsättningar för föreningsliv, miljö – och återbruk, hälsa, arbetsträning, integration och lokalt engagemang. Organisationen vill bli rikstäckande och stå modell för ett helhetskoncept som kan komma att bli en självklarhet i varje svensk kommun. Läs mer om initiativet här.

Om Årets initiativÅrets initiativ är ett samarbete mellan Forum – Idéburna organisationer med social inriktning, IBM och Vinnova. En jury bestående av dessa tre organisationer samt Skjutsgruppen (som vann priset 2013) har utsett vinnaren. Utlysningen för Årets initiativ 2017 lanseras i augusti. Läs mer på www.aretsinitaitv.se

Text och bild: Elin Aronsson