FRII: Insamlingen ökar inte i samma takt som hushållsekonomin

7 maj 2014
Hushållens disponibla inkomst har ökat. Men en väldigt liten del av hushållens ekonomi går till ideell verksamhet. Det visar en ny rapport om finansering av ideell verksamhet som har tagits fram av FRII i samarbete med PWC.

Rapporten visar också att hushållen är desto mer generösa med sin tid. Det ideella engagemanget är stabilt över tid.

Samtidigt som insamlingen till ideella organisationer inte ökar i samma takt som hushållens ekonomi så ökar ideella organisationers beroende av offentlig finansering, enligt rapporten Finansiering av ideell verksamhet – förutsättningar, verklighet och framtid.

”Detta i en tid då demografins lag med stor sannolikhet kommer att innebära en framtid där en allt större andel av offentliga medel kommer att behövas för ”välfärdens kärna.” Framtiden kommer att innebära ett annat finansieringslandskap där resurserna för finansiering av ideell verksamhet i mycket högre grad än idag finns i den privata sektorn.”, skriver FRII i rapporten.

Det är första gången som FRII tar fram en sådan här kunskapsrapport om finansiering av ideell verksamhet i stort. Men för att få in material som kan jämföras över tid är tanken att arbetet ska fortsätta även i framtiden. 

Några siffror från rapporten

  • 0,3 procent av hushållens konsumtion går till organisationer med 90-konto. (siffror från 2012)
  • Fyra av tio tar reda på information innan de skänker pengar och fyra av tio skänker endast till organisationer de redan känner till.
  • 43 procent har ett ganska stort förtroende för att de pengar som skänks till ideella organisationer verkligen når till de personer och projekt de är avsedda för.
  • Under en tioårsperiod har intäkterna till organisationer med 90-konto ökat med knapp 50 procent (Svensk Insamlingskontroll)

Rapporten baseras på:

  • Offentlig statistik: Från t.ex. SCB och Svensk Insamlingskontroll
  • Rapporter: från t.ex. Ungdomsstyrelsen
  • Givarundersökning:
    På uppdrag av FRII har Novus gjort en undersökning om givarbeteende hos allmänheten
  • Organisationsenkät: Enkätundersökning till 333 organisationer, varav 144 är medlemmar i FRII

Läs hela rapporten. 

Forum kommenterar

FRII har tillsammans med PWC tagit fram en kunskapsrapport om finansiering av ideell verksamhet. Eftersom FRII:s uppdrag är att arbeta med insamlingsfrågor finns det naturligtvis en hel del i rapporten som handlar om just detta. Men rapporten, som Forum också hoppas blir en årlig skrift, innehåller också mycket mer. Det gör den läsvärd för alla delar inom det civila samhället. Inom ramen för de 40 sidorna beskrivs ur olika synvinklar förutsättningsfrågor för det civila samhället. Att FRII också lyfter fram aktuella trender, diskuterar villkor i relation till frivilligt arbete, tar upp fenomenet mätningshysteri av samhällsförändringar (”mätningshysteri” var här Forums ord – inte FRII:s), hur sektorn finansierar sin verksamhet generellt, förtroende för idéburna organisationer och synen på administrationskostander gör rapporten till ett viktigt dokument för ledare i alla typer av organisationer.

Men just också för att rapporten tar upp så många olika perspektiv finns det en sak som vi saknar i den. FRII och PWC har valt att behandla alla offentliga bidrag som en klump – oavsett om de är organisationsbidrag, projektbidrag eller verksamhetsbidrag. Med tanke på att FRII:s grundläggande uppdrag är just insamlingsfrågor är det inte så konstigt att man gör så. Men eftersom rapporten också har ambitioner att bidra till ökad kunskap om den monetära sidan av organisationslivet, så skulle det blivit ännu tydligare med en kunskapsupplysning även om de offentliga bidragens olika delar. De olika offentliga bidragen har ju nämligen väsentligt olika villkor, vilket också säger något om förutsättningarna och maktfördelningen kring organisationers utveckling. Om man exempelvis skulle se att den överväldigande andelen offentliga bidrag ligger inom just projektbidrag så säger det också något om organisationernas självständighet. Dessutom skulle det stå i strid med regeringens egen målsättning enligt Propositionen för det civila samhället – där politiken gör tydligt att man vill gå från de kortsiktiga projektbidragen till de mer långsiktiga och friare organisationsbidragen.

Från Forums sida vill vi dock understryka av vi uppskattar insatsen som FRII och PWC har gjort och hoppas också att rapporten kommer att läsas av många fler än de som arbetar med traditionella insamlingsfrågor. Därmed kommer allas vår kunskap om  villkoren för civilsamhället organisationer att bli bättre.

Titta också gärna ett filmklipp av Dan Pallottas, som också nämns i rappporten, som på bara några månader lett till en kraftig diskussion om hur man ska se på organisationers overhead-kostander.