Framtidskommissionens om civilsamhället

9 november 2012
Den 9 november presenterade Framtidskommissionen en rapport om framtidens civilsamhälle, vid ett seminarium som spelades in. Flera aktörer betonade att det civila samhällets oberoende är viktigt.

Vid seminariet mötes olika aktörer .- forskare och representanter – för att diskutera framtiden för det civila samhället.

Du hittar rapporten Framtidens civilsamhälle här.

Seminariet spelades in vilket gör att du kan följa det i efterhand via webben. Du kan också hitta enskilda intervjuer med de olika medverkande aktörerna här. Inspelningen av seminariet hittar du här.

DN kommenterar Framtidskommisionens rapport

På lördagen publicerade Dagens Nyheter en ledare där de skrev om Framtidskommissionens rapport. Ledaren lägger tonvikt vid frågan om vad som är det önskvärda framöver. Allt från civilsamhällets roll, organisationernas självständighet och olika konsekvenser av de finansieringsvägar som staten kan välja finns med artikeln.

”Därför finns en dubbel poäng med att inte se allt som civilsamhället gör som något som egentligen borde utföras av anställda och finansieras av det offentliga. Dels för att vi då kan spara resurserna till de verksamheter och personer som absolut inte ska behöva stå med mössan i handen, exempelvis sjuka och funktionshindrade. Dels för att gemensamma frivilliga projekt för oss i samhället närmare varandra.”

Du hittar ledaren ”Mer makt åt medborgarna” här.

FORUM KOMMENTERAR: 
Det finns mycket i rapporten ”Framtidens civilsamhälle” som är bra och som innebär att de senaste årens diskussioner finns sammanställda till en helhet. Rapporten noterar en sak som är viktig att minnas när debattens vågor om ett förändrat samhällskontrakt går höga: förändringarna på marken är inte så stora som man kan tro, inte än i alla fall. Det civila samhället är i hög grad är stabilt – trots ett ökat intresse för socialt företagande – så är det fortfarande det frivilliga engagemanget som är den centrala resursen och föreningen som är den dominerande organisationsformen. En aspekt som är för svag i rapporten handlar om civilsamhällets roll i att bygga en samtalsdemokrati. Vi saknar också mer beskrivningar om det frivilliga arbetets förutsättningar och underlag för resonemangen om att överenskommelserna innebär risker för likriktning. Rapporten ger stora möjligheter till eftertanke och diskussion – och vi vill tipsa så många som möjligt om att läsa de 9 sidorna i avslutningskapitlet! Läs mer!