Frågan om avdragsrätt måste lyftas in i en större diskussion

8 september 2009
Anna Carlstedt, ordförande för Forum för frivilligt socialt arbete och IOGT-NTO, skriver om avdragsrätt för gåvor till ideell verksamhet på Sektor3:s nya idédebattblogg.

I juni i år överlämnades utredningen ”Skatteincitament för gåvor till forskning och ideell verksamhet” (SOU 209:59) med Hases Per Sjöblom som särskild utredare. Enligt utredaren finns det fördelar med gåvor till forskning och ideell verksamhet men han drar ändå slutsatsen, utifrån i första hand ett beskattningsperspektiv, att nackdelarna överstiger fördelarna.

Den hetaste potatisen i utredningen är frågan om avdragsrätt eller inte för gåvor till ideell verksamhet i Sverige och andra länder.

Denna fråga är ju långt ifrån ny, men utredningen har gjort att diskussionen tagit ny fart. Sektor3 har publicerat en rapport i ämnet och arrangerade också ett seminarium i Almedalen. Forum har diskuterat detta i olika sammanhang men har i dagsläget valt att kanalisera våra åsikter via FRII. Även i min egen organisation IOGT-NTO är denna fråga viktig, men vi är inte remissinstans och kommer eventuellt att lämna synpunkter till FRII.

FRII, vårt paraply för insamlingsorganisationer, är positiva till avdragsrätt men kritiska till den modell utredaren föreslagit. Mot bakgrund av detta vilja jag lyfta följande punkter till debatt:

– att utredningen, så ju lades fram så sent som i juni, är skriven med för mycket fokus på det tekniska och ekonomiska ur statens synvinkel: ”Såhär mycket skulle staten förlora om vi införde avdragsrätt”, i stället för att sätta in frågan i ett större sammanhang.

– att det egentligen är märkligt att Sverige som ett av mycket få länder INTE tillämpar detta.

– att frågan måste sättas in i ett större sammanhang där vi diskuterar HUR en stark, livskraftig, oberoende idéburen sektor skall finansieras: Statliga bidrag? Spelpengar? Möjlighet att ta emot avdragsgilla gåvor? Andra möjligheter?

– att det inte får bli en ”antingen-eller-fråga”. Jag anser att även om vi skulle få någon form av avdragsrätt så måste ändå möjligheten finnas kvar för idéburna organisationer att även finansiera sin verksamhet på andra sätt: En viss del statligt stöd bör finnas kvar för dem som vill och behöver, spel- och lotterier är fortsatt viktiga mm.

– att observera att utredningens förslag exkluderar stora grupper av sektorn, såsom kulturen och idrotten.

– att denna fråga förstås är mycket viktig för våra insamlingsorganisationer, men att det är viktigt att komma ihåg att sektorn är så mycket bredare än så när vi diskuterar framtida finansiering.

– att vi skall vara försiktiga i det här läget med att säga ett rungande JA eller NEJ eftersom detta är en mycket komplex fråga med många dimensioner. Men absolut JA till diskussioner i frågan!

Anna Carlstedt
Ordförande Forum för frivilligt socialt arbete
Ordförande IOGT-NTO

Blogginlägget hittar du även på Sektor3:s idédebattblogg.