Forum m.fl. i möte med Socialdemokraterna om civilsamhällets förutsättningar

1 mars 2024

Den 23 februari besökte Forum tillsammans med flera paraplyorganisationer riksdagen för ett rundabordssamtal med Socialdemokraterna. Syftet med mötet var att ge möjlighet för inspel till partiets pågående analysarbete, men också att dela kunskaper och erfarenheter kring civila samhället, engagemang och föreningsliv i bred mening. 

Att vi står i en tid av stora utmaningar för civilsamhällets organisationer är tydligt. Forums ordförande Hannah Kroksson och Anton Alsander, sakkunnig, lyfte att vi befinner oss i brytningstid där stora delar av civilsamhället har fått fundamentalt förändrade förutsättningar. Mycket tyder på att relationen mellan det offentliga och civilsamhället förändras allt snabbare både lokalt och nationellt, där civilsamhällespolitikens vägledande principer om exempelvis långsiktighet, oberoende, dialog och mångfald utmanas. Ytterst hotar denna utveckling försvaga demokratin.

Långsiktigheten i stödsystemen hotad

Givet de senaste årens kostnadsökningar borde staten ha räknat upp ett antal bidrag och stödordningar till civilsamhället. Det hade till exempel kunnat göras genom en indexreglering för att skapa en långsiktig förutsägbarhet och en stabilitet i stödsystemet. En fullt möjlig politisk reform. Istället ser vi det omvända, att anslag efter anslag skärs ned på eller helt tas bort. Bara under det senaste året har etniska organisationer, konsumentorganisationer och fredsorganisationer fått sina stödformer nedmonterade. De senare som sedan 1920-talet och oavsett regeringar erhållit medel genom Folke Bernadotteakademin. Till detta kan vi räkna en djupt kritiserad omstrukturering av biståndet, där bland annat infokom-strategins tilldelning minskats från 150 till 20 mkr. Genom infokom-strategin har svenska organisationer kunnat stärka sin kommunikation om svenskt utvecklingsarbete, en öppen debatt och engagemang för en rättvis global utveckling.

Risk för minskat oberoende  

Vid sidan om svårare ekonomiska förutsättningar ser vi också hur kraven på kontroll och ökad styrning av civilsamhällets organisationer växer sig starkare i det offentliga samtalet, och det syns inte minst i ett antal pågående utredningar som har till syfte att skärpa villkoren för – och styrningen av – civilsamhällets medel och utrymme. Många av Forums medlemsorganisationer upplever idag att tilliten från det offentliga lokalt och nationellt minskar och att ropen på mer formell kontroll ökar. Det är viktigt att offentliga medel används rätt, men när byråkratin och administrationen ökar, minskar samtidigt civilsamhällets möjligheter att bidra till demokrati, sammanhållning och att på ett oberoende och snabbfotat sätt möta social utsatthet.

En mångfald under press

Forum underströk också det faktum att mångfalden i Sverige är satt under hård press. Det handlar dels om politiska förslag som tar bort viktiga förutsättningar för minoritets- och intresseorganisationer, men också om en retorik som utmålar ett mångfaldigt civilsamhälle som ett problem, snarare än som en central del av lösningen på samhällsutmaningarna. Den hätska och osakliga debatt och de många angrepp som drabbar minoritetsorganisationer i Sverige idag generellt, och muslimska organisationer i synnerhet, saknar motstycke. När till exempel justitieutskottets ordförande Richard Jomshof sprider hatiska och misskrediterande budskap får det allvarliga konsekvenser för den enskilda människan, gruppen såväl som för vår demokrati. Här behöver samtliga partier sätta ned foten.

Med hopp om kraftfulla reformförslag

Forums förhoppning är att Socialdemokraterna och övriga riksdagspartier uppdaterar sin politik för det civila samhället i en för välfärden och demokratin gynnsam riktning. Det är viktigt att politiken i sin styrning både uppmuntrar och gör satsningar på organiseringens själva infrastruktur och samverkansmöjligheter för att komplettera de värdefulla utvecklingsmedel som redan finns, till exempel hos Allmänna Arvsfonden och Vinnova. Civilsamhällespolitikens vägledande sex principer bör här fortsatt utgöra grunden i relationen mellan det offentliga och civilsamhället, inte bara i ord utan också i handling. Idag ser vi dessvärre en allvarlig diskrepans i teori och praktik som behöver adressera. Ett arbete där Forum mer än gärna bidrar med lösningar. Flera viktiga reformer identifierades exempelvis i arbetet med ”Nystarapporten: Civilsamhällets svar på hur vi kan stärka samhällskontraktet, demokratin och välfärden”.

Medverkade på mötet gjorde följande organisationer:

Coompanion

Famna, genom medlemmen Skyddsvärnet

Forum – idéburna organisationer med social inriktning

Fremia, genom medlemmen Fryshuset

Giva Sverige

Ideell Kulturallians

Landsrådet för Sveriges ungdomsorganisationer (LSU)

Nationell samverkan för psykisk hälsa

Studieförbunden i samverkan, genom medlemmen ABF

Sveriges Kristna Råd (SKR)

Sveriges Kvinnoorganisationer