Forum kommenterar regeringsförklaringen

8 oktober 2014
Även om det finns en del ljusklimtar i den nya regeringsförklaringen hade vi hoppats på mer konkret politik för det civila samhället. Överenskommelsen mellan idéburna organisationer, regering och Sveriges Kommuner och Landsting nämns inte alls i den nya regeringsförklaringen. Likaså att civilsamhället har en betydelse för välfärden. Det skriver Forum i en kommentar.

Vi hade nog förväntat oss lite mer av den tillträdande regeringen när de förklarade sin civilsamhällespolitik för riksdagen. Om vi ser till partimotioner, artiklar och annat som publicerats de senaste åren men också de många samtal med tunga företrädare för de två regeringspartierna som vi fört, hade vi nog trott att vi skulle se lite fräschare språk och tydligare förslag. Nu låter meningarna om politiken för det civila samhället ganska traditionellt socialdemokratiska. Överenskommelsen mellan idéburna organisationer, regering och Sveriges Kommuner och Landsting nämns inte alls. Likaså att civilsamhället har en betydelse för välfärden. Och eftersom integrationspolitiken och integrationsministern tas bort är läget kring integrationsöverenskommelsen högst oklar just nu. En kan också fundera på om den precis framförhandlade Överenskommelsen inom det internationella biståndsområdet ska göras om? Stefan Löfvén sa nämligen att ”en ny biståndspolitisk plattform tas fram”. Betyder det att det arbete som är gjort av UD och ett stort antal idéburna organisationer under 2014 varit förgäves?

Några ljuspunkter fanns det dock. Exempelvis ska stödet till kvinnojourerna stärkas. Kombinerat med att regeringen nu säger att ”sociala och miljömässiga upphandlingar ska förbättras” så kanske det finns bra förutsättningar för att kvinnojourer och annan idéburen verksamhet kan få både bättre ekonomiska och styrningsmässiga fördelar? EU:s direktiv om ett ökat socialt hänsynstagande i offentliga upphandling ska ju nu också implementeras  i Sverige, men den utredning som lämnat sitt första delbetänkande – Genomförandeutredningen – har fått ganska hård kritik. Signalen om upphandling som finns i regeringsförklaringen kanske dock skapar anledning till hopp?

Och självklart  påverkar den heta frågan om vinst i välfärden idéburna organisationer. Det har blivit klart att utredningar som ska tydliggöra driftsformerna, SVB-bolag, ekonomiska föreningar, stiftelser, ska tillsättas och där kanske det icke vinstutdelande företagandet, det vi kallar socialt eller idéburet företagande, kan få luft under vingarna? Forum tar inte ställning till vinst eller inte vinst i välfärden. Det är en högst partipolitisk fråga. Vi konstaterar bara att det finns ett intresse från delar av de idéburna organisationerna att bedriva konkret verksamhet inom välfärdsområdet och att det verkar möjligt för dessa att få bättre stöd nu än tidigare. Vi förutsätter i så fall att den sociala innovationen får en framskjuten plats i Löfvéns innovationsråd.

I stycket om civilsamhället, ett ord som Löfvén väljer att inte använda i regeringsförklaringen, görs en mycket stark koppling till demokratin. Civilsamhället och kulturlivet är demokratins kärna och hjärta. Detta är vackra och viktiga ord som mycket snart kan komma att prövas mot verkligheten. I åtminstone ett av EU:s medlemsländer – Ungern – har demokratin fått stryka på foten. Både media och organisationslivet har hamnat i allvarliga problem. Vi fick senast igår rapporter från våra ungerska vänner i civilsamhället om att det fria ordet är hotat. Det oroar oss djupt och visar på den viktiga kopplingen mellan just civilsamhället och den demokratiska utvecklingen i ett land.

Sammanfattningsvis tror och hoppas Forum att det finns avsevärt djupare och bredare ambitioner från regeringen Löfven när det gäller politiken för det civila samhället än vad som framskymtar i regeringsförklaringen. Och om nu Kultur- och demokratiminister Alice Bah Kuhnke får ansvaret att jobba med frågorna så finns det bra chanser att det händer saker.