Forum: ”Införande av medborgartjänst bör bara användas som sista utväg”

30 april 2015

”Forum anser att samhällsplikt är en företeelse som bör användas som en sista utväg då allt annat har prövats. Detta bygger på att vi anser att civiliteten eller det aktiva medborgarskapet i första rummet bör utgå från varje människas eget val”. (Ur Forums idépolitiska plattform).

När Arenagruppens arbetsgrupp på DN Debatt i förra veckan föreslår medborgartjänst för personer mellan 18-24 år blir det en intressant del av debatten om det svenska civilsamhället. Deras förslag grundar sig nämligen i två viktiga huvudspår – tilliten och samhällsutmaningarna.

Författarna till artikeln menar att tilliten i samhället tagit skada av att värnplikten avskaffats och att skolan, med skolpeng och valfrihet, inte längre är den klasslösa mötesplats den en gång var. Den andra huvudtanken i förslaget handlar om att det nu finns ”samhällsviktiga insatser” som inte kan lösas på andra sätt än med en obligatorisk samhällsplikt. Detta fick liberala debattörer att vakna som menade att den egna personens fria vilja måste stå i centrum snarare än plikten att bidra till samhällsförändring.

Visserligen sjunker tilliten i samhället i dag, enligt en nyligen publicerad studie. Den sjunker från en unikt hög nivå förvisso, men ändå. Alla verkar överens om att nivån av tillit i ett samhälle är avgörande. Ju lägre tillit mellan människor och mellan institutioner och människor, desto sämre fungerar samhället. Om tilliten går under en viss nivå vill folk inte längre betala skatt eller lyda lagar. Då övergår vi från demokrati och legalitet till klansamhälle och beskydd.

Statsvetaren Bo Rothstein menar att tilliten i samhället skapas ovanifrån. Det är hur institutionerna fungerar, hur statsministern, borgmästaren, rektorn, läkaren och domaren agerar som förklarar om det finns tillit eller ej. Lars Trägårdh, historikern och civilsamhällesvetaren och som också ingår i gruppen som lämnat förslaget om medborgartjänst, menar även att den svenska tilliten går att spåra till det han kallar statsindividualismen. Det vill säga att vi svenskar gjort oss fria från vår släkt, klan, familj genom att skapa en stat som möjliggör det.

Forum menar att både Rothstein och Trägårdh har rätt i att de offentliga institutionerna är viktiga förklaringar till tilliten. Men vi menar samtidigt att civilsamhället och dess organisationer också är en central arena som är en viktig förklaring av tilliten. Vår övertygelse är att den känsla av medborgarskap och tillit som finns i vårt land, till en mycket stor del skapas i mötet mellan människor där de lär sig lösa problem och konflikter tillsammans.

Författarna till förslaget om medborgartjänst menar också att det finns ”samhällsviktiga insatser som inte kan lösas tillfredsställande på annat sätt”. Vad betyder det egentligen? Betyder det att det inte går att beskatta fram det som behövs? Det skulle i så fall vara ett intressant erkännande från socialdemokratin. Annelie Nordström, ordförande för Kommunal och en av undertecknarna till artikeln som presenterade förslaget, har vid flera tillfällen hävdat att vi klarar välfärden med de resurser som finns, förutsatt att vi upprätthåller vårt skattetryck. Detsamma har Ylva Johansson (S) vid ett flertal tillfällen hävdat. Forum är dock inte helt övertygade kring denna hållning. Vår löpande kontakt med våra medlemmar och utvecklingen i stort visar på att det förekommer en förskjutning, från offentligt till civilsamhället, av det praktiska ansvaret i välfärden.

Det behövs bättre strukturer för det frivilliga arbetet. Bättre innovationskultur och innovationsnätverk, bättre bildnings och utbildningsorganisering, bättre förmedling av frivillighet, bättre format för konkret samverkan mellan offentliga och idéburna organisationer. Utredningen ”Ett stärkt och självständigt civilsamhälle” (U:2014:04) under ledning av Dan Eriksson ska i början av 2016 ge förslag på just denna typ av satsningar. Vi hoppas att det blir tydliga och potenta förslag som också landar i en proposition till riksdagen, så att vi kan bygga de strukturer och den kultur som behövs för att människors vilja att frivilligt bidra till samhället görs så enkel och effektiv som möjligt.

Därför instämmer vi i Civilförsvarsförbundets åsikt, en av Forums medlemmar, när de i en replik på DN Debatt menar att människor som själva väljer att ge av sin tid och sitt engagemang är benägna att göra bättre ifrån sig än människor som tvingats.

Vi tror på den nordiska samhällsmodellens grunder med brett och solidariskt ansvar, ett starkt och växande näringsliv som starkare än förr tar ansvar också för social och ekologisk hållbarhet i sitt arbete, en stark offentlighet som kan och vill fylla sin roll på ett bra sätt, ett starkt, frimodigt och självständigt civilsamhälle byggt på brett folkligt engagemang där människor, efter bästa förmåga, tar ansvar för sina liv individuellt och gemensamt.