Idag släppte Riksrevisionen sin slutrapport i granskningen av Allmänna Arvsfonden, där en av slutsatserna är att fonden bör avvecklas. En fullständigt orimlig slutsats menar Forum.
Allmänna Arvsfonden har spelat en avgörande roll i att stärka barn, ungdomar, äldre, och personer med funktionsnedsättning i Sverige. Genom att möjliggöra och finansiera utvecklingsprojekt där målgruppen alltid är närvarande kan fler organisera sig i det demokratiska civilsamhället och relevanta sociala innovationer skapas av de som kan sina egna förutsättningar bäst. Träffpunkter och utomhusaktiviteter för äldre, motorgård för unga, aktivitetsparker, nybyggnation, utveckling och tillgänglighetsanpassning av förenings- och idrottslokaler, insatser mot psykisk ohälsa bland unga och ökad delaktighet. Det är några exempel av tusentals på initiativ som blivit verklighet med stöd av Allmänna Arvsfonden.
”Arvsfonden delar årligen ut omkring en miljard kronor till viktiga sociala investeringar i Sverige. I en tid av eskalerande psykisk ohälsa, ofrivillig ensamhet och social utsatthet vore det förödande om dessa satsningar gick om intet. Det är naturligtvis viktigt att adressera allvarliga oegentligheter i all hantering av bidrag och stöd, men vägen dit är stärkta förutsättningar för myndighetsutövningen, till exempel när det kommer till ansökningsförfarandet, handläggningskapaciteten, transparens och uppföljning – inte nedläggning.”, säger Hannah Kroksson, ordförande, Forum – idéburna organisationer med social inriktning.
Att det finns brister i handläggningskapacitet, utvärdering och uppföljning i myndighetsutövningen kan aldrig vara skäl nog att för att ta bort all den viktiga verksamhet som Allmänna Arvsfonden möjliggör. Fonden utgör en ovärderlig resurs och dess bidrag sträcker sig långt bortom finansiellt stöd. Funktionen som målgruppsstyrd katalysator för innovation, samarbete och hållbar och rättvis utveckling i Sverige är något att vara rädd om. Att lägga ned Allmänna Arvsfonden vore därför en enorm förlust för Sveriges kapacitet att hantera de utmaningar vi står inför.