2009 antog Europarådet Koden för idéburna organisationers medverkan i beslutsprocessen. Under de senaste åren har Europarådets Kongressen för kommuner och regioner gjort en uppföljning av koden. Den 20 oktober 2015 gav Kongressen förnyat stöd till Koden.
Europarådskoden – Koden för idéburna organisationers medverkan i beslutsprocessen arbetades ursprungligen fram i Europarådet, av INGO-konferensen. Koden antogs av hela rådet 2009. I Sverige har MUCF fått ansvar att arbeta med koden.
Under ett år har Europarådets Kongress för kommuner och regioner gjort en uppföljning av koden. Rapportören Raymond Svensson från Sverige redogjorde då för att koden är ett verktyg för dialog och samverkan mellan det civila samhället och de lokala och regionala offentliga aktörerna. I uppföljningen står att Kongressen anser att koden inte används tillräckligt och att den inte är tillräckligt känd.
Kongressen uppmanar offentliga aktörer runt om i Europa att:
- Sprida information om koden
- ratificera och använda den
Dessutom ber Kongressen för kommuner och regioner att INGO-konferensen (som ursprungligen arbetade fram koden under ledning av Forums representant i Bryssel Arianne Rodert) att överväga vissa revideringar som ytterligare anpassar koden till lokala och regionala myndigheters utgångspunkter.
Kongressen för kommuner och regioner ger därmed Europarådskoden förnyat förtroende och involverar parter i hela Europa att börja använda den.
Här hittar du dokumentation från mötet Fostering active citizenship by building partnerships with civil society
Forum kommenterar
Det är glädjande att Europarådskoden nu får förnyat stöd från aktörer runt om i vår världsdel! Forum noterar också att den svenska regeringen precis har börjat använde koden som ett verktyg för att förbättra sitt samråd med idéburna organisationer på nationell nivå – när det gäller sakfrågor.