Föreningar på offentligt uppdrag anser sig ha kvar sin självständighet

8 maj 2013
I dag släpper Ungdomsstyrelsen rapporten Dialog, självständighet och långsiktiga förutsättningar. Och den visar på flera resultat. Bland annat anser föreningar som arbetar på offentliga uppdrag att det i väldigt liten utsträckning påverkar deras självständighet.

De flesta föreningar menar även att de har ekonomiska förutsättningar för att bedriva sin kärnverksamhet samtidigt som relativt många tycker att de ekonomiska förutsättningarna har försämrats de senaste tre åren. Endast en liten andel av föreningarna tycker också att lagar och regler står i vägen för utvecklingen av deras verksamhet.

Det är i samband med Ungdomsstyrelsens årliga uppdrag att belysa villkoren för det civila samhället som rapporten idag släpps.

Läs rapporten i sin helhet.

Läs mer om detta på Ungdomsstyrelsens hemsida.

FORUM KOMMENTERAR

Det är en mycket intressant rapport som Ungdomsstyrelsen nu lämnat. Dess akilleshäl är svarsfrekvensen, cirka 50 procent. Men med ett bra resonemang om bortfall så har man gjort det mesta möjliga av undersökningen. Forum kommer att lusläsa rapporten och återkomma till dess olika delar framöver.

Nu såhär inledningsvis kan vi konstatera att svenska organisationer har en jämförelsevis bra situation när det gäller sitt oberoende. Undersökningen här visar ju att de flesta föreningarna inte anser sig styrda i nämnvärd utsträckning. Forum var, som vi berättat i Storbritannien nyligen och NCVO, den brittiska största paraplyorganisationen, berättade att för några år sedan gick intäkterna från kontrakt och uppdrag om intäkterna från bidrag. Det vill säga i absoluta tal, och utvecklingen har fortsatt. En helt omvänd situation till det vi har. Vi hörde om exempel på så kallade gag-clauses, det vill säga när det offentliga kräver att organisationerna är tysta om de ska få fortsätta med sitt uppdrag.

För att här göra en lång historia kort: de engelska organisationerna har en helt annan spelplan för sitt oberoende än vi. Utmaningen för oss är att behålla och stärka grunden för vårt oberoende, där organisationsbidragen spelar en central roll, samtidigt som vi arbetar för att kunna bidra konkret till lösningarna av centrala samhällsutmaningar. Därför är det glädjande men inte så förvånande att många organisationer i Sverige uppfattar sig som relativt fria och oberoende. Samtidigt som det sägs, har vi genom flera års erfarenhet av dessa frågor, många samtal med organisationer inom det sociala området runt om i Sverige, grund för att hävda att det också i här finns utmaningar redan idag när det gäller organisationernas självständighet.