Fond för Europas fattigaste införs 2015

24 september 2014
Förra året beslutade EU att avsätta 3,4 miljarder i en fond för de mest utsatta i Europa. I Sverige har regeringen valt att använda fonden till att stötta EU-migranter att komma ur fattigdom. Men pengarna kan bli konkret verksamhet först under senhösten 2015.

Forum har tidigare skrivit om Fonden för de mest utsatta (förkortas FEAD) som syftar till att ge stöd åt de människor som lever i störst utsatthet i EU-länderna.

Den svenska regeringen har valt att fokusera det svenska arbetet med fonden mot social delaktighet. Det betyder att man i Sverige inte ska använda EU-fonden till matutdelning och liknande materiellt stöd utan i stället arbeta för att: ”skapa förbättrade förutsättningar att ta sig ur fattigdom”. I praktiken i Sverige innebär det främst att stötta människor från andra EU-länder som befinner sig i Sverige men som står utanför socialförsäkringssystemet.

Vid ett möte med ett antal idéburna organisationer, representanter för ESF-rådet, Sveriges kommuner och landsting som Socialdepartementet bjöd in ett till i maj 2014, diskuterades förutsättningarna för FEAD i Sverige. Socialdepartementet föreslog då att målgruppen i Sverige skulle vara ”Socialt- och ekonomiskt utsatta EU/EES-medborgare” och att målsättningen skulle vara att deras ”förutsättningar att kunna försörja sig själva i hem- och/eller värdlandet ska öka.” Organisationerna föreslog då att även lägga till  målgruppen: ”tredjelands –medborgares”, vilket också finns med i det operativa programmet nu.

Nu har ESF-rådet skickat in förslag till operativt program till EU-kommissionen. EU-kommissionen har nu sex månaders handläggningstid och arbetet kan inte formellt starta förrän de har svarat. Det betyder att utlysningen av projektmedel tidigast kan ske under maj-juni 2015 och att projekten tidigast kan komma igång senhösten 2015.

Eftersom fonden i sammanhanget är liten ska den riktas till redan fungerande verksamheter och platser där man har goda förutsättningar att snabbt komma igång med konkret verksamhet. I det operativa programmet framhålls också samarbetsformen Idéburet offentligt partnerskap som en möjlig väg.

ESF-rådet bjuder nu in till samtal den 27/11 hos Sensus möte i Stockholm 09.30-16.00.

Fakta om fonden

  • Det var redan hösten 2012 som EU-kommissionen föreslog att införa en fond för EU:s mest utsatta. Fonden härstammar från ett tidigare program där EU delade ut överskott från jordbruksproduktionen till de allra fattigaste. Och det var när överskottet tog slut som diskussionen om att införa en ny fond kom upp.
  • Fonden ska vara aktiv under nuvarande programperiod, det vill säga åren 2014-2020.
  • Fonden inom hela EU-området för hela perioden är på cirka  3,4 miljarder Euro.
  • För Sverige innebär det att vi får 7,8 miljoner Euro eller lite drygt 70 miljoner kronor. Det blir cirka tio miljoner kronor per år (inklusive 15 procent nationell medfinansiering).
  •  I det operativa programmet föreslår regeringen därför följande typer av insatser:

    •  Information: insatser kan bestå av informationen av olika slag, t.ex. allt ifrån vägbeskrivningar till härbärgen eller dusch och toalettrum, till information om vilka villkor, rättigheter och skyldigheter som finns i Sverige. Informationen kan ges skriftligt eller muntligt och kan göras tillgänglig på deltagarnas hemspråk. Även vägledning och samordning kan vara förekommande insatser. Kompetensutveckling i syfte att få ett arbete ingår däremot inte inom ramen för Fead.
    • Insatser för att främja hälsa och förebygga ohälsa: insatser som syftar till att förbättra hälsan eller förebygga ohälsa bland projektdeltagare. I insatserna kan t.ex. ingå att möjliggöra för deltagarna att upprätthålla en personlig hygien etc. Projekten kan informera, samordna eller genomföra insatser för att tillmötesgå eller förebygga dessa behov i samverkan med andra relevanta aktörer inom området. Insatser kan t.ex. förekomma i organisationer som har ideellt arbetande vårdpersonal. Insatserna ska inte ersätta den hälso- och sjukvård som kan erhållas genom den offentliga vården. Insatserna ska riktas till personer t.ex. saknar europeiskt sjukvårdskort eller som inte har egna medel till den kostnad som vanligtvis krävs inom den offentliga vården.
    • Studier av målgruppens villkor i värdlandet: insatser kan avse insamling av data i syfte att öka kunskapen om fondens deltagare och därmed bättre möta målgruppens behov i Sverige.
    • Andra relevanta insatser: insatser med fokus på målgruppen för det operativa programmet, som kan komma att identifieras av övervakningskommittén, i andra samrådsförfaranden eller i utvärdering av programmets genomförande.” (operativa programmet)”