Flera organisationer i protest mot regeringens asylpolitik

23 februari 2016
Ett flertal frivilligorganisationer har ställt sig bakom ett protestupprop mot regeringens nya asylpolitik, som träder i kraft den 27 april 2016. Uppropet, som går under namnet Folkkampanj för asylrätt, startades av bland andra Refugees Welcome och Flyktinggruppernas riksråd (FARR) i december.

När den svenska regeringen annonserade sin nya hållning i asylpolitiken uppstod en stor diskussion om dess inskränkningar i asylrätten och konsekvenser för de människor som är på flykt. Bland de åtgärder som regeringen presenterade finns bland annat att neka id-lösa att söka asyl, tillfälliga uppehållstillstånd, medicinsk åldersbestämning samt begränsningar i familjeåterföreningen. Några av de organisationer som reagerade mot uppropet då var Rädda Barnen och Röda Korset, där Rädda Barnen hävdade att barn kommer att bli särskilt lidande av att tillfälliga uppehållstillstånd införs, och Röda Korsets generalsekreterare Ulrika Årehed-Kågström befarade att regeringens förslag kommer att slå mot de redan hårt utsatta och riskerar leda till svåra humanitära konsekvenser över tid. Även Sveriges Kristna råd kritiserade då regeringens utspel, där SKRs generalsekreterare Karin Wiborn uttryckte att hon känner stor sorg över regeringens utspel och efterfrågade andra lösningar.

I en debattartikel som publicerades i Aftonbladet den 1 februari kräver initiativtagarna till ett nytt upprop – Folkkampanj för Asylrätt – nu att regeringen ändrar sin hållning. Bakom uppropet står en rad organisationer och privatpersoner som bland annat kräver att regeringen framgent säkerställer permanenta uppehållstillstånd. Detta för att säkerställa att nyanlända ges de bästa förutsättningarna att integreras i det svenska samhället och återvända till sitt hemland när man själv kan och vill. I artikeln kräver man även att FN:s barnkonvention (som, påpekar man, är planerad att göras till svenska lag) tillämpas och att barn som varit utsatta för övergrepp eller har erfarenhet av väpnade konflikter därmed ges möjlighet till trygghet och förutsägbarhet. I detta ingår att säkra rätten till familjeåterförening för ofrivilligt splittrade familjer, menar initiativtagarna. Andra krav är att de enligt artikelförfattarna oetiska och ovetenskapliga åldersbedömningarna som utförs idag stoppas. Man ifrågasätter också de ID-kontroller på vägen till Sverige som hindrar flyktingar att nå hit och söka asyl eller resa vidare.      

Uppropet stöds av bland annat KFUM Sverige, Svenska freds- och skiljedomsföreningen , RFSL, Afrosvenskarnas riksförbund och Rädda Barnen Malmö. Läs mer.