Fler aktörer för minskad fattigdom!

13 juni 2007
Nu publiceras en kort och enkel version av den svenska handlingsplanen för social trygghet och delaktighet. Syftet är att fler skall kunna göra som man gjort i Gävle...

Vart går man när skulderna är många, det dåliga samvetet är tungt, inkassokraven dimper ner i brevlådan, eller till och med vräkningsbeskedet kommer? En del tvingar sig till och hittar rätt till den kommunala socialtjänsten. Men många gör det inte. När ångesten blir för stor, då kanske man vänder sig till kyrkan för att få stöd? Så var det åtminstone i Gävle. Och vad gör kyrkan då? Vad kan de göra? Vad får de göra? För att hitta effektiva sätt att hjälpa människor med dessa problem etablerades ett lokalt nätverk som kallas Ekonomiskt kunskapscenter (EKC). Genom EKC kan kyrkan, socialtjänsten, kronofogden, bostadsbolaget och andra aktörer hjälpas åt så att man kan ge effektivt stöd till den enskilde.

Det sånt gränsöverskridande arbete som Lissabonprocessen borde handla om runt om i landet. Men det sker på alldeles för få ställen.

Det nationella Nätverket mot socialt utanförskap, där bland andra Forum för Frivilligt Socialt Arbete varit med, har funnits sedan år 2000 då EU:s regeringar beslutade sig för att försöka göra något åt den ökande arbetslösheten, den för långsamma omvandlingen av ekonomin från industri till annat. Detta arbete kallas för Lissabonprocessen och det finns där en ambition att få fler aktörer att göra saker tillsammans, inte minst föreningar, stiftelser, trossamfund, kooperativ och sociala företag inom den sociala ekonomin.

Nu har nätverket i samverkan med lokala aktgörer hållit möten i tre orter; Gävle, Örebro och Göteborg, för att stimulera nya partnerskap över sektorsgränder av olika slag. För det är en viktig lärdom: om vi skall kunna åstadkomma förändring så måste sektorsgränser krossas, olika konton/kassor slås samman eller samverka. Man måste klara av att se helheten bättre än tidigare.

Kortversionen av den nationella handlingsplanen har tagits fram av journalisten Margareta Creutzer på uppdrag av ett projekt som det nationella nätverket driver.

Nätverket hoppas, precis som den svenska regeringen, att åren fram till 2010, som är EU:s fattigdomsår, skall präglas av aktivitet och samverkan.

Här kan du se pressmeddelandet om den nya kortversionen av handlingsplanen för social trygghet och delaktighet.