Färre yngre arbetar frivilligt och färre är även medlemmar i den organisation de engagerar sig i. Det visar en ny undersökning som Aalborgs universitet och Det nationale forskningscenter for velfaerd i Danmark har tagit fram.
Den nya undersökningen är den danska motsvarigheten för Befolkningsstudien som Ersta Sköndal Högskola tar fram vart fjärde år. Den svenska undersökningen ges ut vart fjärde år och släpps nästa gång i höst.
Den danska studien ges i stället ut vart tionde år och den senaste har tittat på det ideella engagemanget under perioden 2004-2012.
Precis som i Sverige har Danmark en läng tradition med ideellt engagemang. Var tredje dansk är engagerad i föreningslivet. Personer mellan 35-45 år är de som engagerar sig mest och många engagerar sig i deras barns aktiviteter.
Undersökningen visar dock också att det är färre yngre och fler äldre som engagerar sig. Färre personer är också medlemmar i den förening som de engagerar sig i.
”Selv om langt det meste frivillige arbejde sker i tilknytning til foreninger, så er der en tendens til, at den frivillige indsats bliver mere aktivitetsbaseret og mindre knyttet til langvarige medlemsskaber af foreninger,” säger Lars Skov Henriksen, professor på Aalborg Universitet, till frivillighed.dk.
Forum kommenterar
Kommentar om den danska befolkningsstudien
En ny befolkningsundersökning om de danska medborgarnas frivilliga engagemang har precis släppts. På många sätt visar den danska undersökningen samma tendenser som vi ser i Sverige – det vill säga ett mycket stabilt intresse för att engagera sig, där vuxna heltidsarbetande med barn är de mest aktiva. Men det finns väsentliga skillnader i det ideella engagemanget mellan Sverige och vårt grannland. Den nya undersökningen visar bland annat följande:
- färre yngre engagerar sig
- fler äldre engagerar sig
- färre är medlemmar i organisationen som de engagerar sig i. Här beskriver de en minskning från 79 procent till 70 procent under perioden 2004 till 2012.
- Det sker mer frivilligt arbete i huvudstaden än på landsbygden (vilket är det rakt motsatta från undersökningen som senast gjordes i Danmark 2004)
- 21 procent av de danska invånarna som har ursprung utanför nordeuropa arbetar frivilligt (de danska forskarna använder sig av begreppet ”icke-vestlige” – som vi tolkar på detta sätt).
En mycket spännande del av den danska undersökningen handlar om den stora satsningen som skett i Danmark där man från statens sida har fokuserat på att få fler att engagera sig i frivilligt arbete – och då kanske speciellt i det offentligt organiserade frivilligarbetet. Forskarnas slutsats är att det inte verkar ha gett någon speciell utdelning. Det frivilliga i landet ligger i stället mycket stabilt och engageras primärt av föreningslivet. Människors engagemang handlar också mer om att man har fått frågan om att engagera sig från en närstående eller har sett ett direkt näraliggande samhällsbehov. Eftersom vi kan se ett ökande sådant intresse även i Sverige är det intressant att läsa om vårt grannlands erfarenheter.
Ur undersökningen: ”Undersökningen pekar således på att offentlig politik och initiativ som via kampanjer försöker få fler att söka sig till frivilligt arbete, undervärderar i hur hög grad organisationskontexten strukturerar rekryteringen. Folk fattar inte beslut om att arbeta frivilligt i ett tomrum. I stället för generella kampanjer är det kanske viktigare att överväga vilka villkor, vilka lagar och vilket ekonomiskt stöd som erbjuds, som gör det lättare för föreningarna eller organisationerna att rekrytera och behålla de frivilliga!”
I höst släpper Ersta Sköndal Högskola den svenska befolkningsstudien om frivilligt engagemang. Det ska bli intressant att sätta även den i den nordiska kontexten och se hur utvecklingen liknar eller skiljer sig åt mellan de olika länderna.