EU satsar på social ekonomi

12 december 2015
I höst har EU haft stort fokus på social ekonomi - dels genom att historiska rådsslutsatser om social ekonomi har antagits, dels genom att lanseringen av Luxemburg deklarationen, och dels genom att en ny arbetsgrupp på ministernivå har utformats för frågan.

Behovet av ekosystem för social ekonomi

Luxemburg, som just nu är ordförandeland, anordnade i början av december en konferens om social ekonomi. Vid konferensen publicerades ett yttrandet från EESK om behovet av ett finansiellt ekosystem för social ekonomi. Läs mer här

EPSCO-mötets historiska slutsatser

DEn 7:e december hölls EPSCO-mötet där historiska slutssatser om social ekonomi antogs. Bland annat diskuterades länken mellan socialpolitik och arbetsmarknad – där fokus låg på att stödja den sociala ekonomin som ett sätt att integrera de som står långt från arbetsmarknaden. Historiska slutsatser antogs

Pressmeddelandet från konferensen hittar du här 

Luxemburg deklarationen

I samband med slutet av EPSCO-mötet så föreslog Luxemburgs minister Nicolas Schmit att lansera Luxemburg deklarationen som är en karta för att bygga upp ett helt ekosystem för socialt företagande. Deklarationen undertecknades av 6 EU-ministrar. 

Arbetsgrupp på ministernivå för social ekonom

Minister NIcolas Schmit tog också initiativ till att bilda en arbetsgrupp på ministernivå om den fortsatta agendan för social ekonomi. Slovakiens minister (det landet är ordförandeland hösten 2016) har redan annonserat att de kommer att anordna ett liknande event som Luxemburg för att stödja utvecklingen av den sociala ekonomin. 

Permanent struktur i EESK för sociala ekonomins företagande

Europeiska Ekonomiska och Sociala Kommittén (EESK), som är ett rådgivande organ till EU:s institutioner och samlar civila samhällets organisationer från medlemsländerna skapar nu ett permanent organ för arbetet med social ekonomi. Detta välkomnas av EU:s institutioner. Forums Ariane Rodert har varit drivande i frågan och ingår i den nya strukturen. 

FORUM KOMMENTERAR

Forums anställde i Bryssel, Ariane Rodert har arbetat intensivt med frågan under hela året – både via sitt arbete i EESK och i direktkontakter med ordförandeskapet i Luxemburg. 

– Det är roligt att se att vårt arbete i EESK – där jag arbetat med flera yttranden om social ekonomi, och nu senast om kapitalförsörjningen av sektorni – och vårt arbete med den tidigare Milanodeklarationen har bidragit med kunskaper till Rådsslutsaterna, säger Ariane Rodert. 

– Det är en spännande utveckling som nu sker i Europa, och Forum hoppas att den svenska regeringen ser vilka möjligheter det här ge. Vi tror att den svenska regeringen och dess ministrar har mycket att bidra med, men säkert också kan lära sig en hel del, säger Göran Pettersson, generalsekreterare i Forum.