EU-kommissionens meddelande om frivillighet

22 september 2011
Den 20 september 2011 kom EU-kommissionen med ett meddelande - ett dokument där man beskriver den långsiktiga utveckling an vill se inom området - om frivilligt arbete i Europa. Meddelandet har involverat ett stort antal generaldirektorat i arbetet, och är initierat av att Europa under 2011 firar Frivilligåret.

Värdet av frivilligt arbete
Meddelandet handlar i huvudsak om att Europa erkänner värdet av och beskriver vägar att stödja frivilligt arbete som rör sig mellan Europas länder – vilket ju är kommissionens område. Man lägger dock mycket stor vikt vid att beskriva värdet av frivilligt arbete, och vad detta bidrar med till samhället, samt att frivilligt arbete sker inom i princip alla sektorer (idrott, sociala frågor, välfärd, hälsa, juridik, kultur, utbildning, ungdomar, miljö, klimat, konsumentfrågor, bistånd, utvecklingsfrågor och jämställdhet) och därmed har en direkt koppling till i princip alla politikområden. Ungefär 100 miljoner människor i EU arbetar frivilligt.

Meddelandet beskriver att varje land har egna föreställningar, definitioner och traditioner kring frivilligt arbete. Kommissionen anser att frivilligt arbete är alla former av frivilliga aktiviteter – oavsett om de är formella eller informella. Frivilligarbete görs av fri vilja, enligt personens egna önskemål och motiv och utan att de söker ekonomisk vinning. Frivillighet handlar om solidaritet och är en möjlighet för individer och organisationer att identifiera och arbeta med mänskliga, sociala och miljömässiga behov och svårigheter. Frivilligt arbte sker ofta som ett stöd till en idéburen organisation eller ett initiativ som är baserat i lokalsamhället.

Kommissionen är tydlig i att frivilligt arbete spelar en direkt roll i arbetet med EU2020 och Europas långsiktiga målsättningar. Frivilligt arbete påverkar direkt de målsättningar som berör social inklusion, möjligheten till anställning, utbildning, kunskapsutveckling, medborgarskap, social sammanhållning, känsla av lycka, deltagande, aktivitet och frivilligas välmående.

Utmaningar
Kommissionen beskriver ett antal utmaningar och svårigheter som frivilligt arbete står inför, och som medlemsländerna bör arbeta med att underlätta. Dessa utmaningar är, enligt Kommissionen:

-Avsaknad av ett tydligt juridiskt ramverk

-Avsaknad av nationella strategier som stödjer frivilliga aktiviteter – detta inkluderar utbildning, ledighet, socialförsäkringar, arbetslöshetsförsäkringar och ersättning för utlägg mm.

-Ekonomiska hinder – där Kommissionen tydliggör att frivilligt arbete inte är utan kostnader, och att organisationer som arbetar med frågan har svårt att hitta tillräcklig och långsiktigt finansiering.

-Brister i tillgång och efterfrågan – där man allt mer vill professionalisera de frivilliga vilket är en svårighet för nya frivilliga och organisationer.

-Avsaknad av erkännande av den kompetens som frivilligt arbete ger.

-Skattemässiga hinder – där olika stater använder olika regler kring hur mycket ersättning och stöd som en frivillig får ta emot.

-Bristfälliga data gör att man inte kan jämföra mellan medlemsländer, och hitta bra arbetsformer.

Kommissionens egna insatser
Kommissionen går därefter igenom vilka insatser man redan gör när det gäller frivilligt arbete, och sätter också en rad nya målsättningar för sitt eget arbete. Dessa är, i urval:

-Kommissionen s ska öka kunskapen bland medborgare och aktörer om de finansieringsmöjligheter som finns för frivilligt arbete.

-Kommissionen ska fortsätta stödja frivilligsektorn genom finansieringsprogram och program för social sammanhållning

-Kommissionen kan lägga förslag till stöd för frivilligt arbete inom EU:s olika strategier; arbetslöshet, fattigdomsbekämpning, social utestängning och ”nya kunskaper för nya jobb”

-Kommissionen arbetar på ett förslag om validering av icke-formellt lärande och utbildningar som inkluderar frivilligt arbete. Kunskaper man fått från frivilligarbete ska i framtiden kunna visas i ”Euroepan Skills Passport”

-Kommissionen har i år lanserat initiativ som ska stödja frivilligt arbete bland sina egna anställda. Detta inkluderar digital förmedling, råd och tips mm.

-2011 startas pilotprojektet European Voluntary Humanitarian Aid Corps, som finansieras av Kommissionen.

Rekommendationer till medlemsländer
Kommissionen rekommenderar medlemsländerna att bättre ta vara på den resurs som frivilliga är genom att:

-Länder som saknar ett juridisk ramverk kan genom att tydliggöra detta stödja framväxande frivilligarbete.

-Forskning och datainsamling om frivillighet bör stödjas på nationell nivå. Kommissionen rekommenderar här ILOs manual om att mäta frivilligt arbete, och FNs handbok om idéburna organisationer.

-Erkännande av de kunskaper och kompetenser som frivilligt arbete ger är viktigt, och bygger dessutom en brygga mellan frivilligt arbete och utbildning.

-Medlemsländer bör röja undan hinder som direkt eller indirekt begränsar frivilligt arbete.