”Ett paradigmskifte för välfärden”

26 mars 2012
Katrineholm har gjort en genomlysning av hur den demografiska utvecklingen ser ut fram till 2020. Den stora ökningen av äldre gör att kommunen måste satsa på sina kärnområden – det kommer att bli skattehöjningar, egenavgifterna kommer öka, och det måste bli mer volontärarbete, säger kommunalrådet. ”Det är ett paradigmskifte vad gäller den generella välfärden” avslutar han.

Du hittar TV-inslaget om Katrineholms ekonomiska val inför den demografiska utvecklingen här.

Forum kommenterar:

Den 21/2 2011 skrev SCBs välfärdsekonom: ”Redan 2012 kommer 73 svenska kommuner att ha en ansträngd försörjningsbörda. Om 20 år handlar det om över 200 kommuner.” Detta var en framskrivning av de siffror som börjat skymta redan i långtidsutredningar för 10 år sedan. Och nu börjar vi alltså se enskilda kommuner som tagit tjuren vid hornen, åtminstone i betydelsen att räkna på sina egna intäkter och kostnader.

Forum konstaterar att det är en väsentligt annan signal från Göran Dahlstrand (S) i denna artikel jämfört med Ylva Johansson (S) när hon på Forums seminarium den 5 maj 2010, sa att det inte är några problem, vi klarar välfärden. Dahlstrand drar utifrån sina siffror i Katrineholm slutsatsen att det är ett paradigmskifte på gång i Sverige.

Forum vet inte om de två socialdemokraterna har olika syn på vilket skattetryck som ska råda eller om det är andra faktorer som skiljer dem åt. Men vi vet vems bild vi utläser i nyhetsflödet och i samtal med organisationer runt om i landet.

Vår slutsats är att oavsett politik framöver, kommer ett principstyrt samtal om välfärden som inkluderar det frivilliga arbetet att vara nödvändigt. Alternativet är en överflyttning av ansvar utan styrning, utan koll.