Nu kan en ideell förening, stiftelse eller ett trossamfund servera mat i sina lokaler utan att betraktas som ett livsmedelsföretag. Detta enligt nya branschriktlinjer som har utarbetats av Bygdegårdarnas Riksförbund, Folkets hus och parker, Hembygdsförbundet och Våra Gårdar, det skriver Livsmedelsverket på sin hemsida.
Enligt lagen definieras ett livsmedelsföretag som ”varje privat eller offentligt företag som med eller utan vinstsyfte bedriver någon av de verksamheter som hänger samman med alla stadier i produktions-, bearbetnings-, och distributionskedjan av livsmedel.” (EG-förordning 178/2002)
Att ideella föreningar som har matservering enligt lagen betraktas som livsmedelsföretag är något som den idéburna sektorn har kritiserat länge. Servering av mat i en förening kan exempelvis handla om fikaförsäljning i samband med matcher i en fotbollsförening, något som kan vara avgörande för föreningens ekonomi. Riksidrottsförbundet har även drivit denna fråga i samband med deras valfråga att ideella föreningar inte kan ses som företag. Forum och Riksidrottsförbundet var också två av de organisationer som skrev en debattartikel i Dagens Nyheter i november förra året just på detta tema: ”Sluta behandla ideella föreningar som företag”.
Men nu har alltså Bygdegårdarnas Riksförbund, Folkets hus och parker, Hembygdsförbundet och Våra Gårdar tagit fram nya branschriktlinjer som underlättar för ideella organisationer som vill servera mat i sina lokaler, det skriver Livsmedelsverket på sin hemsida och som också har granskat riktlinjerna.
Riktlinjerna innebär dock inte att en förening kan gå loss helt på matförsäljningen. Högst tio tillfällen per år kan en förening ha servering som vänder sig till externa gäster.
FAKTA – Din förening räknas som ett livsmedelsföretag om ni:
-
”driver café, som vänder sig till allmänheten, och har öppet varje vecka hela året eller varje dag under säsong.
-
lagar mat för catering eller servering åt andra och det sker tio gånger per år eller oftare
-
lagar maten till fester och middagar som inhyrda gäster bokar hos oss och det sker tio gånger per år eller oftare.
-
bjuder in allmänheten till arrangemang eller kurser där vi lagar mat från råvaror och detsker tio gånger per år eller oftare.”
Källa: Branschriktlinjer för säker mat i samlingslokaler