En bro mellan EU och det organiserade civila samhället

11 november 2010
Forum för Frivilligt Socialt Arbetes och Famnas representant i EESK, Ariane Rodert, berättar om sitt nya uppdrag.

Ariane Rodert, som arbetar med EU-frågor för Forum och Famna, har utsetts av den svenska regeringen till ledamot i Europeiska Ekonomiska och Sociala Kommittén (EESK), grupp III. Ariane kommer att löpande rapportera från arbetet i EESK. Nu bjuder Famna och Forum för Frivilligt Socialt arbete in till ett första möte i samarbete med Sensus.

På detta första möte kommer Ariane att informera om EESK – dess uppgifter, uppdraget som ledamot och aktuella frågor som avhandlas i EESK just nu. Hon kommer bland annat presentera arbetsprogrammet och förklara EESKs roll och arbetsprocess och hur Famna och Forum kommer att arbeta i EESK.

Tid: 30 november klockan 14.30-16.00
Plats: Sensus, Klara södra kyrkogata 1, Stockholm
Anmälan senast 29 november till patrik.cras@sensus.se  

Bakgrundsfakta
Europeiska Ekonomiska och Sociala Kommittén är ett rådgivande EU-organ som erbjuder sin sakkunskap till de större EU-organen Europeiska kommissionen, Europeiska unionens råd och Europaparlamentet. EESK har 344 ledamöter som utses av medlemsstaternas regeringar, och delas upp i tre grupper efter de intressen de representerar; grupp I arbetsgivarorganisationer, grupp II fackföreningar och grupp III som samlar övriga intressegrupper inom jordbruksfrågor, miljöfrågor, konsumentorganisationer samt bland annat sociala idéburna organisationer. Staffan Nilsson från LRF och grupp III är nyvald ordförande för EESK.

Sverige har 12 ledamöter i EESK, fyra i varje grupp. Ariane Rodert är ny ledamot i grupp III de närmaste fem åren på uppdrag för Forum för Frivilligt Socialt Arbete och Famna. Ariane är även ledamot i sektionen för sociala frågor, sysselsättning och medborgarskap (SOC), ledamot och styrelsemedlem i inre marknadssektionen (INT), ledamot i styrgruppen för EU 2020-strategin samt observatoriegruppen för tjänster av allmänt intresse. Genom dessa uppdrag kan vi följa och påverka centrala socialpolitiska frågor såsom tillgänglighet och kvalitet på sociala tjänster, civilsamhällets roll i förnyelsen av välfärdssystemen och den civila dialogen.