I den ideella sektorn skolas ledare, organisatörer, kommunikatörer och många fler. Men kompetensen hamnar, till skillnad från andra sektorer, sällan på papper. Den 28 januari bjuder LSU och Forum in till frukostseminarium om erkännande och validering av det människor lär sig i föreningslivet
I den ideella sektorn skolas ledare, organisatörer, rekryterare, kommunikatörer och många fler. Den kompetens som byggs upp i föreningslivet är oerhört central för såväl individen som för samhället. Men de kompetenser och kunskaper människor får här, till skillnad från i det formella utbildningsväsendet eller näringslivet, hamnar sällan på papper, lyfts inte fram och sticker inte ut när unga söker jobb. Vad ska vi göra åt det?
Ett sätt att synliggöra kompetens är genom validering. LSU har under 2014 drivit projektet Erkänt Engagemang och släpper i dagarna en slutrapport, Folkbildningsförbundet storsatsar på att validera generella kompetenser och Utbildningsdepartementet tar just nu fram en översikt kring vad som görs i Sverige kring validering.
Den 28 januari samlar vi tre av deras experter för att samtala om frågan. Hur gör man egentligen för att validera social kompetens? Och vilka risker finns det för engagemanget om vi nu ska sätta betyg på det?
Moderator: Anna Ardin, Forum – idéburna organisationer med social inriktning
I panelen
Elin Landell, utredare på Utbildningsdepartementet. Arbetar med att ta fram en översikt av valideringsinsatser i Sverige utifrån bl.a. EU:s rekommendation om validering av informellt och icke-formellt lärande.
Göran Hellmalm, kvalitetsansvarig och omvärldsanalytiker, Folkbildningsförbundet. Initiativtagare till Folkbildningsförbundets satsning på att validera generella kompetenser.
Anna Berntzon, projektledare Erkänt Engagemang, LSU – Sveriges Ungdomsorganisationer. Har undersökt ungas kompetenser från ideellt engagemang och hur dessa kan och bör valideras.
Datum: 28 januari 2015
Tid: Frukost serveras 8 – 8.30, seminarium 8.30 – 9.30, möjlighet till eftersnack 9.30 – 10.00
Plats: Sensus Möte, Klara Södra Kyrkogata 1, Stockholm. För karta klicka här >>
Anmäl dig redan i dag
Seminariet är kostnadsfritt. Det är begränsat antal platser så först till kvarn! Anmäl dig här >>
Tillgänglighet: Vi eftersträvar alltid att vara så tillgängliga som möjligt. Om du saknar något finns det alltid möjlighet att fylla i dina övriga önskemål i anmälningsformuläret.
Hiss – Det finns hiss i huset.
Kost – Vi serverar alltid vegetarisk mat eller tilltugg. Vi erbjuder mat efter allergi, kostpreferenser eller andra behov. Meddela i förväg om du har behov av detta.
Hörslinga – Mobil hörslinga finns på plats. Meddela i förväg om du har behov av detta.
Tolk – LSU:s hjälper gärna till att boka tolk. Meddela i förväg om du vill att vi bokar en tolk eller om du bokar på egen hand.
Toalett – Det finns tillgänglighetsanpassade toaletter.
Kontakt
Anna Berntzon
0734 – 60 56 72
anna.berntzon(a)lsu.se