Det frivilliga arbetet och välfärdsstaten

31 mars 2010
Seminarium inför representantskapet inom Forum för Frivilligt Socialt Arbete.
Tid: 26/5 09.30-12.30
Plats: Bullkyrkan, Stortorget 5, Stockholm

Vid sitt tillträde i september 2006 läste statsminister Fredrik Reinfeldt i sin regeringsförklaring upp följande:

”Grunden för trygghet och gemenskap läggs i ett starkt civilt samhälle såsom föreningsliv, idrottsrörelser, kyrkor, samfund, och ideella organisationer. Solidariteten i de offentliga välfärdssystemen är ett komplement till ett samhälle som i högre grad präglas av medmänsklighet, ansvarstagande och idealitet.”

Därefter har en överenskommelse mellan regeringen, Sveriges kommuner och landsting och de socialt inriktade idéburna organisationerna processats fram och undertecknats. Överenskommelsen stadfäster bland annat att välfärden i Sverige också fortsatt i huvudsak är ett ansvar för stat och kommuner men att det frivilliga arbetet också har en viktig roll. Liknande överenskommelser är på gång regionalt och lokalt.

Sedan några år tillbaka finns prognoser för den offentliga ekonomin som säger att åren 2015-2025 kommer att präglas av ansträngda finanser. Hur stark är grunden för den oron? Om den visar sig vara riktig, även om det inte blir som de svartaste varianterna, vad kommer det att betyda för vårt sätt att möta behoven av välfärd? Hur kommer prioriteringen mellan de stora utgiftsområdena att se ut? Blir det vård av äldre som tränger undan det mesta annat? Eller kommer satsningar på yngres utbildning, boende etcetera att också vara viktigt? Kommer social omsorg av olika slag att ifrågasättas mer än tidigare?

Och vilken typ av förväntningar kommer det att finnas kring det frivilliga arbetets betydelse för välfärden?

För att belysa dessa frågor har Forum för Frivilligt Socialt Arbete bjudit in forskare, politiker och företrädare för organisationslivet (se utkast till programmet nedan). En aktuell debattartikel i ämnet är bifogad som en del av underlaget till inbjudan.

Välkomna med er anmälan till andreas.ericsson@socialforum.se. Ange gärna också om ni har för avsikt att delta i lunchminglet efter seminariet.

Program
 
09.30-10.15 Forskning och kvalificerade gissningar
Lars Svedberg, professor Ersta/Sköndal högskola;
”Om det frivilliga arbetet och välfärden”

Lena Unemo, tidigare kansliråd finansdepartementet som ledde utredningsarbetet med långtidsutredningen, numera anställd på Riksrevisionen. ”Ekonomiskt handlingsutrymme framöver”

10.15-11.00 Politiska vägval om välfärd och frivillighet
Marie Ljungberg Schött(M), kommunfullmäktige Stockholms stad, ledamot Sveriges Kommuner och landstings beredning för primärvård och äldreomsorg Ylva Johansson (S), tidigare socialminister, ordförande för socialdemokraternas välfärdsrådslag
Stefan Attefall (KD), ordförande finansutskottet
Gunvor G. Ericson (MP), riksdagsledamot

Tio minuters inlägg vardera som beskriver vilka stora vägval deras politiska alternativ ser framöver när det gäller välfärden och frivilligheten.

11.00-11.15 Kaffe

11.15-12.00 Frivilligorganisationer om välfärd och frivillighet
Anna Carlstedt, ordförande för Forum och IOGT-NTO
Patrik Schröder, generalsekreterare KFUK-KFUM
Bertil Johansson, Stiftsadjunkt för idealitet och frivillighet Svenska kyrkan
Lena Holm, generalsekreterare Majblommans riksförbund.

Tio minuters inlägg vardera som beskriver vilka möjligheter och problem deras organisation ser kring välfärden och frivilligheten.

12.00-12.25 Öppet golv
Öppet för frågor och kommentarer från alla i rummet i 25 minuter.

12.25-12.30 Vad tar ni med er?
De fyra politikerna får var för sig svara på frågan vad de tar med sig från seminariet.