I somras beslutade politikerna i Danmark att förbjuda tiggeri och sedan tidigare får inte heller ideella organisationer använda offentliga bidrag för att stötta hemlösa EU-migranter som befinner sig i landet olagligt.
Den senaste tiden har frågan om vilket stöd som ska ges till utsatta EU-migranter varit uppe för debatt, både i Sverige och inom Europa. I Sverige blossade debatten upp extra mycket då den moderata riksdagsledamoten Cecilia Magnussons den 13 augusti skrev en debattartikel i Dagens Nyheter om att förbjuda tiggeri.
Bland de mest utsatta EU-migranterna är många hemlösa och tvingas tigga för att försörja sig. Och trots Magnussons utspel är den svenska regeringen tydlig, något förbud mot tiggeri är inte aktuellt. I städer som Linköping och Göteborg har kommunen också satt in extra stöd genom att ingå partnerskap med ideella organisationer för att stödja EU-migranter med bland annat boende, rådgivning och mat.
I våra grannländer Danmark och Norge har man valt en helt annan strategi. Från och med i somras kan norska kommuner införa lokala förbud mot tiggeri. I Danmark har man gått ännu längre och har infört ett nationellt förbud. Dansk lag hindrar även ideella organisationer att med offentliga medel hjälpa hemlösa som befinner sig olagligt i Danmark.
– Därför håller vi fast vid att det ska finnas ett förbud mot tiggeri, förbud mot övernatta i folks bakgårdar, när det ryktet sprids så har det en effekt på antalet. Så väljer man ett annat land, till exempel Sverige, för där vet man att det finns bättre möjligheter, säger Trine Bramsen, Socialdemokraterna i Danmarks rättspolitiska talesperson i ett inslag i Sveriges Radio i juli i år.
Forum kommenterar
Flera EU-länder har valt att förbjuda tiggeri och inte upprätta stöd som boende och mat till utsatta EU-migranter. En gemensam sak i detta är att man gör tiggeri till ett personligt och individuellt problem snarare än att se det som en strukturell fråga om fattigdom, trots att det finns gott om forskning som visar att förbud mot tiggeri inte på något sätt minskar fattigdom – det som i stället fungerar är sociala reformer och gemensamma trygghetssystem.
När de danska politikerna i somras förbjöd tiggeri gjorde de nog också den tydligaste markeringen då de i media sade att de vill skicka en signal om att Danmark är ett olämpligt ställe att åka till för att tigga, och att man i stället bör sikta på Sverige. Men att man i Danmark också har valt att tajta till förutsättningarna för civilsamhället att ge stöd, genom att förbjuda ideella organisationer att använda offentliga bidrag för att erbjuda stöd till hemlösa EU-migranter eller människor som tigger, om inte dessa har laglig rätt att befinna sig i landet, är chockerande. Forum har också fått information om att ideella organisationer i Danmark är skyldiga att bistå danska myndigheter att hitta eftersökta personer, något som inte gäller för svenska organisationer.
Forum är oroad över att flera länder från politiskt håll vill osynliggöra fattigdom genom att förbjuda tiggeri, men också över att Danmark väljer att inskränka och begränsa civilsamhället på olika sätt. Förutsättningen för att det civila samhället ska kunna spela sin roll i att utveckla våra länder på ett bättre sätt, är att organisationerna kan vara fria och självständiga aktörer. Vi kommer därför fortsätta att bevaka denna fråga.