Volontärer för patienter i livets slutskede

27 maj 2013
Danderyds sjukhus har börjat med volontärer som ska finnas för patienter i livets slutskede. Syftet är att patienterna ska slippa dö ensamma.

Det är första gången i Sverige som ett sjukhus har volontärer med uppgiften att sitta hos svårt sjuka patienter i livets slutskede. Volontärerna kommer från Röda Korset och har alla sjukvårdsbakgrund men Danderyds sjukhus är tydliga med att de i rollen som volontärer endast är medmänniskor. Nu hoppas sjukhuset att modellen ska spridas till andra kliniker inom Danderyds sjukhus samt till andra sjukhus runt om i landet.

Läs mer.

FORUM KOMMENTERAR

Exemplet från Danderyds sjukhus är talande på flera olika sätt – och det är sannolikt inte sista gången vi ser den här typen av frivilligt engagemang. I grunden är det fantastiskt att människor vill engagera sig, och att de tar med sig sin yrkeskunskap in i det engagemanget. Men frågan är inte helt okomplicerad. Vi behöver diskutera det frivilliga arbetets plats i välfärden på ett bredare sätt, eftersom gränserna är svåra. När är frivilligt arbete verkligen frivilligt? När frivilligt engagemang startar för att man ser ett ökande behov inom det offentliga, riskerar det då att bli en besparingsmöjlighet? Och hur påverkas uppfattningen av den frivilliga rollen när de frivilliga har med sig en ovärderlig yrkeskompetens in i uppdraget?