Under torsdagen den 25 februari överlämnades civilsamhällesutredningen "Palett för ett stärkt civilsamhälle" till kultur- och demokratiminister Alice Bah Kuhnke. I samband med överlämningen, som tog plats på Rosenbad, hölls ett seminarium om utredningens innehåll och slutbetänkande.
Utredningen, som letts av Dan Ericsson, presenterar en rad åtgärder inom flera områden så som ökad kunskap hos det offentliga, förbättrat administrativt stöd och tydligare myndighetsstyrning och krav på konsekvensanalyser avseende civilsamhället.
Några andra huvudpunkter i utredningen är förändrad lagstiftning för att öka civilsamhällets möjligheter att delta i upphandling och idéburna offentliga partnerskap (IOP). Utredningen föreslår bland annat att ”upphandling av sociala tjänster eller andra särskilda tjänster vars värde understiger tillämpligt tröskelvärde och som inte har ett gränsöverskridande intresse inte ska omfattas av lagen om offentlig upphandling”; vidare, att detta kommer att ge kommuner och landsting ”ökad frihet och flexibilitet vid överlämnande av utförandet av sådana tjänster till idéburna organisationer utan att riskera att idéburna offentliga partnerskap strider mot upphandlingsrätten”.
Enligt Dan Ericsson är dessa åtgärder ett svar på en utveckling där regelverk inte tar hänsyn till civilsamhällets särart och där den administrativa bördan ökar. En utveckling som skapar ett krympande utrymme för civilsamhällets organisationer att bedriva verksamhet. En nyckel, enligt Dan Ericsson, är att det offentliga blir mer inkluderande och erkänner att civilsamhället utgör en sektor med en mångfald av organisationer och verksamheter som skapar värden både för enskilda personer och för hela samhället.
– Om staten, kommunerna och landstingen bemöter civilsamhället på ett mer inkluderande sätt stärks civilsamhällets roll i demokratin, samtidigt som det underlättar för föreningar och organisationer att bedriva sin verksamhet, menade han i ett pressmeddelande.
Betänkandet finns att läsa här
Mer information om utredningen
Forum kommenterar
Den nya civilsamhällesutredningen innebär en rad möjligheter för ideell sektor. Det finns flera aspekter i betänkandet som kan få effekter framöver om det civila samhället gör ett tillräckligt bra politiskt påverkansarbete. Till exempel innehåller utredningen förslag på regelförenklingar i LOU som skulle göra det lättare för frivilligorganisationer att delta i upphandlingar samt förslag på hur kunskaperna hos upphandlande myndigheter om komplexiteten i många sociala tjänster och civilsamhällets mervärde kan öka. Utredningen är samtidigt tydlig med att dessa regelförändringar – även om de är ett steg i rätt riktning – sannolikt inte räcker till om man i Sverige vill se en större ökning av andelen ideella organisationer som bedriver verksamheter inom den offentligt finansierade välfärden.
Enligt utredningen bör verksamhet som understiger tröskelvärdet på 750 000 EUR inte ska omfattas av LOU och alltså inte behöva upphandlas. Utredningen föreslår även att LOU-direktivets möjlighet till reserverade kontrakt för vissa tjänster i offentliga upphandlingar införs i svensk lagstiftning, vilket skulle möjliggöra för myndigheter att reservera kontrakt för organisationer som uppfyller villkoren. Dessa förändringar skulle därmed bidra till att öka möjligheten för andelen idéburna offentliga partnerskap i Sverige att bli fler.Tröskelvärdet för upphandling av sociala tjänster skulle till exempel ge kommuner och landsting en större frihet och flexibilitet vid överlämnandet av utförandet av sådana tjänster till idéburna organisationer i form av IOP. Detta utan att det skulle råda några som helst juridiska tvivel om att IOP skulle strida mot upphandlingsrätten. Utredningen lägger därtill fram ytterligare ett antal förslag vilka Forum kommer att återkomma till i andra sammanhang.