Ingen representant från den sociala rörelsen inom civilsamhället i regeringens nya innovationsråd. Endast en person representerar den idéburna sektorn, Ola Asplund från Industrifacket. Trots påtryckningar från sektorn.
”Syftet med att placera det på högsta politiska nivå är att ge prioritet till arbetet med att stärka Sveriges innovationsförmåga och konkurrenskraft.”, skriver Stefan Löfvén i en debattartikel i Dagens Industri.
”Innovationsrådet kommer också att vara viktigt för att upprätthålla en löpande dialog mellan politik, näringsliv, akademi och fackföreningsrörelse. Samverkan är något som jag fäster stor vikt vid och Innovationsrådet blir en ny infrastruktur för detta.”, fortsätter Löfvén i debattartikeln.
Det var i slutet av februari som Stefan Löfven gick ut med vilka som ska ingå i det nya innovationsrådet och vi kunde konstatera att civilsamhällesperspektivet som helhet lyser med sin frånvaro. Forskare, entreprenörer och företagsledare domineras i rådet. Ola Asplund från Industrifacket är den enda som representerar civilsamhället.
Forum har tidigare legat på regeringen att involvera civilsamhället i innovationsfrågorna, för att inte tappa det viktiga perspektivet kring social innovation.
– Flera mycket kompetenta personer ingår i rådet, men civilsamhället representeras endast genom en rådgivare från det fackliga Sverige. Trots att en stor del av de sociala innovationerna sker just inom det svenska civilsamhället, ta bara exemplet Missing People som på ett par år har växt till en viktig samhällsinsats i stora delar av landet. Samtidigt har EU utsett sociala innovation som en av de stora framtidsfrågorna. Det är synd att statsministern har en så snäv syn på innovation och att civilsamhället inte finns med i en bredare framtidsanalys. Forum har tidigare påpekat detta och kommer att fortsätta att föra en dialog med regeringen för att sätta civilsamhällets sociala innovationer på den politiska agendan, säger Göran Pettersson, generalsekreterare på Forum.