Budskap till Persson: Åk till London med nordiskt perspektiv!

21 oktober 2005
Forum för Frivilligt Socialt Arbete, som delaktig i The Social Platform, vill uppmana statsminister Göran Persson att åka till toppmötet i London med ett tydligt budskap om att åter lyfta in det sociala benet i Lissabonstrategin i huvudfåran av Europeisk utveckling.

Alltsedan Lissabonstrategin lades fast av EU:s regeringschefer som bas för EU:s fortsatta utveckling har många hoppats att den sociala aspekten i strategin inte bara skulle vara vackra ord, utan att det faktiskt kunde vara början på att bygga ett folkens EU.

Men när utvärdringarna av Lissabon-strategin började droppa in och det blev tydligt att man låg efter i tidschemat, drabbades man av en ekonomi-noja. EU-kommissionens ordförande, Barsosso, la fram förslag som ensidigt prioriterade ekonomisk utveckling.

Detta är en farlig utveckling anser Forums representant i Bryssel, Ariane Rodert.

– Det politiska klimatet inom EU förespråkar just nu en politik där de sociala målen kommer på efterkälken. Det är därför oerhört viktigt att den svenska sociala modellen tydligt förs fram där utgångspunkten är att man kan leverera både de ekonomiska och sociala målen och att dessa politikområden ses som en förutsättning för varandra, inte motsatser.

Och hon poängterar vidare:

– Sverige måste tydligare än tidigare förklara och försvara vår sociala och ekonomiska modell på toppmötet.  Vi borde påvisa att social trygghet och konkurrens och tillväxt inte är motsatser utan förutsättningar för varandra. Sverige måste nu skapa allianser med andra medlemsländer och andra aktörer kring den nordiska modellen för att få större vikt i debatten.

Forum för Frivilligt Socialt Arbetes generalsekreterare, Göran Pettersson trycker i sin kommentar på frånvaron av nordiska inspel i debatten:

– Vi inom den ideella sektorn har länge varit märkligt frånvarande och tysta i den EU-debatt som pågår, även i många frågor som har direkt effekt för vårt arbete på hemmaplan. Det är verkligen dags för oss att tydligt markera att den nordiska modellen är något som vi vill värna. Vårt samhälle är långt från perfekt men vi har många bra saker att slåss för.

Han pekar också på en aspekt där Sverige skiljer ut sig:

– Vi är världsledande när det gäller ideellt engagemang, visar all modern forskning. Men när det gäller sociala frågor har vi ingen tradition av att det är OK att engagera sig. Skolan, äldreomsorgen, kulturen är områden där volontärer skulle kunna bidra med mycket positivt, om det görs på rätt sätt. Så jag menar att Persson skall åka till London med högt huvud när det gäller den nordiska modellen men med stora öron när det gäller ideellt engagemang i sociala frågor.