Brottsofferjouren i Göteborg uppe för debatt

2 oktober 2013
Den ideella brottsofferjouren i Göteborg ska i framtiden drivas av kommunen. Anledningen är att den ideella jourens nya styrelse för ett år sedan anmälde den gamla styrelsen för ekobrott. Nu har jourverksamheten kommit upp för debatt i tidningen GT.

Det var för ett år sedan som det uppdagades oegentligheter i den ideella brottsofferjouren i Göteborg. Den nya styrelsen polisanmälde den gamla styrelsen för ekobrott och Riksförbundet för brottsofferjourerna uteslöt Göteborgsavdelningen ur förbundet.

Efter ett års verksamhetsuppehåll har det nu beslutats att kommunen ska driva jouren. Något som ledarskribenten på GT Liv Landell ser som ett välkomnande initiativ. Hon skriver bland annat om det olyckliga att utsatta brottsoffer har stått utan verksamhet och påpekar vikten av att en jour ”drivs på ett effektivt och genomtänkt sätt, vilket i praktiken underlättas av att kompetenta brottsofferstödjare anställs. Minst lika viktigt är professionell styrning och dito administration […]”

I sin ledare menar hon också att det aldrig har kommit fram vad som egentligen gick fel. Hon skriver:

”Vi har tidigare efterlyst en ordentlig utredning av alla oklarheter som ledde till de dramatiska stoppåtgärderna. Inte i första hand för att skapa nödvändig transparens och ringa in oegentligheter, utan främst med tanke på alla enskilda som drabbats av brott. De har ofta upplevt trauman, och har belagt behov av råd och stöd.”

Nu skriver den ideella Brottsofferjourens förbundsordförande, vice förbundsordföranden och Riksförbundets generalsekreterare en replik i GT. Där säger de att Riksförbundet har fört en nära dialog med Göteborgs stad, Partille kommun och polisen både i samband och efter att göteborgsjouren uteslöts ur förbundet. De menar därför att målgruppen inte hamnat i ett socialt vakuum utan förbundet har under hela året erbjudit stöd via de lokala jourerna i Mölndal, Borås och Härryda i samarbete med Brottsofferjourernas Telefoncentral.

I sin replik skriver de också att de välkomnar ett kommunalt initiativ men påvisar även vikten av ideella alternativ. ”Erfarenhet från brottsofferjoursrörelsen och även kvinnojoursrörelsen visar att just det ideella medmänskliga stödet är betydelsefullt för många människor som utsatts för brott. För en del är det ett komplement till stödet som en kommunal verksamhet ger, för andra är det det enda stödet de får tillgång till eller önskar få.”

De menar också att de ideella jourernas arbete drivs utifrån både engagemang, kompetens och erfarenhet. Alla jourare genomgår exempelvis en noggrann rekryteringsprocess, har utbildning för sitt uppdrag och arbetar utifrån Brottsofferjourernas värdegrund.

”Det stöd som det civila samhällets organisationer ger är något annat än det stöd som det offentliga erbjuder. Båda behövs för att den utsatta ska kunna finna det stöd som passar henne eller honom bäst. Att människor engagerar sig för varandra bidrar också till att vi kan få en förstärkning av demokratin.”, skriver de.

Läs ledaren.

Läs repliken.

 

FORUM KOMMENTERAR
Förutom det som Brottsofferjouren skriver i sin artikel är det viktigt att inte fastna i ett mekaniskt upprepande av ropet på de professionella. Modern forskning visar att det faktiskt inte är alltid eller kanske inte ens oftast som människor i kris behöver professionellt stöd utan istället medmänsklighet. Läs mer om detta.