Volontärbyrån har den 13-14 mars genomfört en tvådagarskonferens med 100 volontärsamordnare från över 70 ideella organisationer på temat Volontärsamordning - att rekrytera, samordna och leda volontärer. Vid en övning framkom att gruppen tillsammans ledde över 1700 volontärer! Nästan hälften av Sveriges befolkning engagerar sig ideellt i olika typer av verksamheter. Samordningen av frivilliga är därför av stor betydelse så att människors engagemang tas tillvara på bästa sätt. Den person som ansvarar för de frivilliga i organisationerna, volontärsamordnaren, har därför en mycket betydelsefull roll.
Syftet med konferensen var att ge stöd, inspiration och kunskap som är värdefull för en volontärsamordnare. Från forskning och Volontärbyråns årliga kartläggning ”Volontärbarometern” vet vi att formerna för det ideella engagemanget utvecklas. Det traditionella föreningsengagemanget, knutet till medlemskapet, är under förändring och innebär en utmaning för många ideella organisationer. Detta innebär att många organisationer behöver hjälp att hitta nya sätt att både rekrytera, leda och motivera volontärer. Rollen som volontärsamordnare får därmed en allt större betydelse.
Under konferensen framkom bland deltagarna att det finns ett behov av att skapa rutiner och struktur i arbetet med att vara volontärsamordnare. För många är det ett ganska ensamt jobb och att samlas och diskutera dessa frågor tillsammans med andra ideella organisationer ger mycket.
– Syftet med rollen som volontärsamordnare är att se till att volontärernas engagemang kan bidra fullt ut i verksamheten samtidigt som volontärerna får utveckla sig själva, sina intressen och kompetenser. Det handlar om att balansera organisationens behov med volontärens behov. Detta ställer såklart stora krav på en volontärsamordnare, säger Maria Alsander, informationsansvarig på Volontärbyrån.
– En volontärsamordnares uppgift handlar bland annat om att rekrytera och göra urval av volontärer, ansvara för introduktion och handledning, uppmuntra och förvalta engagemanget samt att utvärdera och följa upp. Att leda frivilliga innebär alltså ett stort ledaransvar, fortsätter Maria Alsander.
Helgen avslutades med att Mark Levengood, Unicefs ambassadör, inspirerade och uppmuntrade alla volontärsamordnare för det fantastiska arbete de gör i sina ideella organisationer.
För mer information och bilder:
Maria Alsander, presskontakt Volontärbyrån, 0702-791 793, maria.alsander@volontarbyran.org
Ni hittar mer information och program för konferensen på följande länk:
http://www.volontarbyran.org/Volontarbyran/nationell_konferens_i_volontarsamordning.aspx
Bilder och statistik kan laddas ner på: http://www.mynewsdesk.com/se/pressroom/volontarbyran
Om Volontärbyrån:
Volontärbyrån är en ideell verksamhet som förmedlar kontakt mellan volontärer och ideella organisationer via vår webbplats www.volontarbyran.org och har sedan starten 2002 förmedlat över 20 000 volontärkontakter till mer än 1000 organisationer. Utöver volontärförmedling erbjuder Volontärbyrån också stöd och utbildningar för ideella organisationer i volontärsamordning det vill säga hur man rekryterar, samordnar och leder frivilliga. Volontärbyråns huvudman är Forum för frivilligt socialt arbete (www.socialforum.se).