Är föreningslivet fritt eller ska det styras?

25 augusti 2015
Spånga-Tensta SDF kommer från nästa år att kräva jämställda styrelser hos föreningar som söker offentliga bidrag. En ledarskribent varnar för "sovjetisering". Forum funderar på hur detta rimmar med föreningsfrihet och positiva samhällsförändringar?

I Stockholm Direkt har Spånga-Tensta Stadsdelsförvaltning tydliggjort att de från nästa år kommer att ställa krav på att styrelserna i föreningar som söker bidrag måste vara jämställda. Syftet är att öka antalet kvinnor i ledande position i föreningslivet. Du kan läsa artikeln i StockholmDirekt här

Helsingborgs Dagblad har en ledarskribent tagit upp frågan. Trots att hen kan känna sympati för idén så är hen orolig för utvecklingen. Det är en del av att samhället/det offentliga har en tendens att ta sig in överallt och bestämma.

”Om civilsamhället i allt högre grad blir regelstyrt, och med andra än medlemmarna själva som regelformulerare, riskerar vi att i förlängningen få vad som kan beskrivas som en sovjetisering av civilsamhället”

Forum kommenterar

Forum kan, liksom ledarskribenten känna sympati för idén att civilsamhället ska uppnå större jämställdhet. Men frågan är större än så. För det civila samhället är det viktigt att organisationerna är självständiga och styrs av den vilja som dess medlemmar framför. Det är en viktig del av föreningsfriheten, men också ett viktigt försvar för demokratin. 

Därför är det mycket oroande med det offentligas behov av att styra och formulera hur vi är och bör fungera. Att ställa krav på hur en föreningsstyrelse ser ut, med hotet att inga bidrag kommer att ges annars, är en stor inskränkning. En signal mot att man vill ha fullständig styrning av hur föreningarna kan agera och tänka. Och var går gränserna för denna styrning – måste en förening för funktionshindrade ha med icke-funktionshindrade i styrelsen för att inte falla utanför rammarna? Får en organisation där män arbetar för jämställdhet ha en styrelse utan kvinnor? Får en pensionärsorganisation neka en 40-åring att sitta i sin styrelse? 

Vi frågar alltså i grunden hur positiva förändringar i civilsamhället ska ske?Med order baserat i bidragssystem, eller i dialog via överenskommelser med bra utbildningar etc?

I Stockholms Stad har man val att skriva en överenskommelse med föreningslivet för att hitta bra gemensamma metoder för att samarbeta. Har Spånga-Tenstas nya regler diskuterats i Överenskommelsesammanhang?  Detta kanske är fråga att lyfta för föreningarna i överenskommelsen Stockholms stad?