Är tystnadens kultur på väg att sprida sig i Europa, där såväl yttrandefriheten, mötesfriheten som föreningsfriheten hotas? Det frågar vi oss då vi kan se exempel på hur civilsamhällets röst allt oftare tystas ner. Läs vår översikt nedan.
I ett antal länder har inskränkningar och kompromisser i grundläggande rättigheter och friheter, som mötesfriheten, organisationsfriheten och associationsfriheten, allt mer kommit att synliggöras i den allmänna debatten. Forum har tidigare rapporterat om flertalet fall, bland annat i England och Ungern. Nu har vi sammanställt en överblick av utvecklingen.
Ungern
Under 2014 kom mycket allvarliga rapporter från Ungern där regeringen hade gjorde räder mot ett antal organisationer inom civilsamhället för att de tagit emot ekonomiskt stöd från andra länder (i detta fall från Norge) och där organisationerna beskrev detta som ytterligare ett uttryck för ett svårare klimat för ett fritt civilsamhälle. Den ungerska regeringen publicerade listor på organisationer som de såg som misstänkta och allierade med oppositionen – bland dem fanns organisationer fokuserade mot minoritetsgrupper, watchdogs mot korruption och undersökande journalister. I april i år publicerade också Amnesty International en rapport som redogjorde över den senaste årens utveckling för det ungerska civilsamhället. Rapporten tar också tar upp en del av det rättsliga efterspel som följt processerna mot det organiserade civilsamhället, som vi beskrivet ovan.
Forum: Klimatet för det ungerska civilsamhället försvåras ytterligare
Forum: Amnestyrapport: Civilsamhället i Ungern fortsatt pressat
Spanien
I slutet av mars 2015 fattade parlamentet, och majoritetspartiet Partido popular i Spanien beslut om den så kallade munkavlelagen. Lagen, som mötts av stora protester inom landet, handlar om att regeringen inskränker yttrandefriheten och mötesfriheten. Lagen ger den spanska polisen rätt att utan rättslig prövning utfärda böter för människor som demonstrerar och ordnar fredliga protestaktioner. 82 procent av befolkningen var kritiska till lagen i opinionsundersökningar. Amnesty International beskriver det som ”en mörk dag för Spanien”.
The Guardian: Spain’s new security law sparks protests across country
Newsweek: Spain accused of bullying protesters with new ’gagging law’
England
I februari 2015 rapporterade Forum om Englands ”Independence Report”. Enligt denna har den offentliga politiska makten under de senaste fem åren på olika sätt velat tysta kritiska röster. Man väljer olika metoder (tystnadsklausuler, direkta hot och ekonomiska begränsningar och lagstiftning) och i grunden handlar det om att genom att hindra organisationer att diskutera och argumentera för sina grundläggande syften begränsa både yttrandefriheten och föreningsfriheten.
Forum: Alarmerande rapporter från det engelska civilsamhället
Kanada
I april 2012 kom rapporter om att man i Kanada ville utmana och begränsa organisationers självständighet. Det offentliga krävde att civilsamhällets organisationer skulle rapportera sina politiska aktiviteter, inklusive om organisationerna fick finansiering från andra länder. Allt börjar med att det offentliga inte gillade miljöorganisationernas kritik mot att utvinna olja. Politiska företrädare hävdade att miljöorganisationer och andra organisationer hade kidnappats för att undergräva Kanadas nationella ekonomiska intressen. Metoden man valde var att säga att om organisationen ville behålla sin gynnade ställning så fick de lägga max tio procent av sin budget på opinionsbildning.
Nonprofit quarterly: Canada’s budget challenges nonprofit autonomy
Ryssland
2013 infördes den så kallade agentlagen – en lagstiftning som innebär att civilsamhällets organisationer är tvungna att registrera sig som agenter om de tar emot finansiering från andra länder. Lagstiftningen används kontinuerligt för att kontrollera alla typer av ideella organisationer genom bötesföreläggande och hot om att stängas ned. Här handlar det om långtgående begränsningar i föreningsfriheten för att begränsa yttrandefriheten. SR Ekot: Rysk agentlag oroar människorättsaktivister
Så sent som den 23 maj skrev även president Vladimir Putin på ett nytt lagförslag i Ryssland som innebär att utländska NGO:s kan stängas ner om de anses vara ett hot mot den ”konstitutionella ordningen i Ryssland eller mot landets försvar och säkerhet”. Lagförslaget ger även åklagare rätt att döma ideellt engagerade upp till sex års fängelse. (Källa: Dagens Nyheter)