Ordet solidaritet har förvandlats till välgörenhet. Och medborgare har blivit kund. Språket har anpassat sig till ett allt mer nyliberalt samhälle. Det skriver ABF Stockholm i en artikel på SVT Debatt.
Artikeln skrevs inför Socialistiskt forum som ABF Stockholm arrangerade i ABF-huset den 23 november. Rubriken för forumet gick i samma tecken som debattartikeln, nämligen ”Ta språket tillbaka”. ABF menar att nyliberala tankar som bygger på marknadens mekanismer har omformat hela samhället vilket bidragit till att även språket har förändrats. De skriver:
”Under närmare fyrtio år har nyliberala tankar om ett samhälle helt uppbyggt på marknadens mekanismer trängt in i våra medvetanden och omformat samhället i grunden. Successivt har politiken anpassat språket till den nya ordningen.”
Debattörerna menar att detta nya språk skapar förvirring och att ändra ord i stället för innehåll skapar en risk för att urholka demokratin.
”Ordsnideriet gör det möjligt att behålla det nyliberala innehållet. Men att ändra orden istället för innehållet, riskerar att urholka demokratin. Politikens uppgift – att tillsammans med medborgarna verka för samhällets bästa – försvåras när vi inte längre vet vad som döljer sig bakom den politiska retoriken.”, skriver debattörerna.
Ta del av hela debattartikeln på SVT Debatt
FORUM KOMMENTERAR
Att språket är en arena för olika intressen att göra sig gällande är en gammal sanning. Och så kommer det nog alltid att vara. Och vårt, som människor, enda försvar i denna kamp är bildning och ideologi. Det vill säga att försöka bredda och fördjupa sin förståelse av sig själv och sin omvärld men också att försöka vara tydlig med vilka värderingar man står för. Detta kan man läsa mer om i exempelvis boken ”Slaget om verkligheten” av filosofen Bengt Kristensson Uggla.
I artikeln lyfts ett ord som för Forum varit en viktig markör de senaste åren, nämligen välgörenhet. Vad betyder det? Är det, som Postkodlotteriet länge hävdade, bara ett positivt laddat ord? Så är det för den vanlige svensken, menade PKL och baserade sitt påstående på opinionsundersökningar. Vi från föreningslivet gjorde invändningar mot detta då och gör det än i dag. Ordet för med sig en mängd associationer både om våra organisationer och om samhällsutvecklingen som vi inte vill vara en del av. Vi vill vara rättighetsbaserade.
Vi vill arbeta med problemens orsaker inte bara symptomen. Kort sagt, vi vill inte vara välgörenhetsorganisationer. Och vi vill inte ha en utveckling där politiken skapar förväntningar på oss att agera som välgörenhetsorganisationer. Begreppen kund och medborgare, som lyfts i artikeln, är för oss också mycket viktiga. Självklart finns det föreningar och organisationer som skapas av människor först och främst i deras egenskap som kunder. Men det vanligaste är att människor skapar sina nätverk, föreningar och organisationer utifrån en mycket bredare förståelse än kundbegreppet tillåter. Att vi inte reduceras till kunder utan ses som medborgare är för Forum därför centralt.