Fattigdom och utanförskap är ett centralt tema bakom många av de behov som våra medlemsorganisationer försöker möta i sin verksamhet. Det skriver Forum i en kommentar till deras statistiksammanställning om Europas fattigdom.
Fattigdom och utanförskap är ett centralt tema bakom många av de behov som Forums medlemsorganisationer försöker möta i sin verksamhet. Och det är inte bara vad som händer i Sverige som direkt påverkar oss organisationer utan hela Europas utveckling har en påverkande effekt. Därför har Forum gjort denna statistiksammanställning baserat på siffror från EU:s statistikmyndighet Eurostat.
Men frågan om fattigdom i Europa handlar också om den politiska utvecklingen i Sverige och EU i dag. När ministerrådet och EU-parlamentet för fyra fem år sedan beslutade om det övergripande politiska dokumentet, den så kallade Europa 2020-strategin, var ett av de fem målen att minska fattigdom och utanförskap. I strategin satte man upp konkreta mål om antalet människor som skulle hjälpas ur fattigdom och utanförskap. Den svenska regeringen valde i sin tur dock att inte sätta upp konkreta mål gällande fattigdomsbekämpningen i Sverige.
Nu visar uppföljningarna av strategin att utvecklingen har gått rakt åt motsatt håll. I stället för minskad fattigdom och utanförskap har det ökat. Att vi har haft och har en ekonomisk kris i Europa spelar såklart in. Men har även de politiska åtgärderna bidragit till ökad fattigdom? Om detta tvistar både nationalekonomer och politiker just nu om. Det som kallas ”austerity”-policy, det vill säga att spara sig ur krisen, får av många mycket stark kritik. Kritiken går ut på att det i ekonomisk nedgång vore bättre att satsa på investeringar som leder till nya jobb och mer skatteintäkter, även om satsningarna delvis finansieras av lånade pengar. Detta är en debatt som troligen alltid kommer att föras. Forum, och de flesta av våra medlemsorganisationer, avhåller sig från att inta officiella positioner i dessa debatter. Att det inte är vår roll att ta den debatten är nog många överens om. Men konsekvenserna av politiken har betydelse för oss och är något vi också självmant tar ansvar för på olika sätt.
Extra viktigt är då att när samhället nu planerar för framtida åtgärder måste vi idéburna organisationer erbjudas möjligheter att delta. Att en dialog ska ske med civilsamhället finns det även stöd för i olika gemensamma överenskommelser – både i Sverige och på EU-nivå. Men verkligheten ser ibland annorlunda ut. Många gånger erbjuds vi inte en plats när dialogen ska till och ibland klarar vi själva inte av att delta. Det handlar bland annat om att vi inte har lärt oss att samla våra resurser tillräckligt väl. I vissa fall fokuserar vi på vår grundverksamhet så högt att vi inte mäktar med de politiska processerna.
Förra året när den svenska regeringen efterlyste information om hur idéburna organisationer bidrar till att uppnå EU2020-målen, inklusive fattigdomsmålet, var det endast två organisationer som lämnade in svar. Detta speglar inte vad som görs eller inte görs på marken. För vi vet att vi utför verksamhet som ligger i linje just med dessa mål. I stället speglar det kvaliteten i regeringens konsultationsprocess och vår oförmåga att delta i det politiska arbetet. Exempelvis visar en genomlysning av de så kallade strukturfonderna, avsatta EU-medel för att öka sysselsättning och integrering på arbetsmarknaden, att en försvinnande liten del av strukturfondsprojekten leds av en idéburen organisation. Vi blir i stället oftast stödtrupper till en kommun i dessa projekt. Trots att poängen med strukturfondsprojekten är att visa på nya vägar och stimulera till förändring och förbättring, något som idéburna organisationer historiskt och i nutid i vårt innovationsarbete många gånger gör.
Forum kommer att fortsätta påpeka vikten av att få in oss idéburna organisationer i politiska processer där man jobbar för minskad fattigdom och för att uppnå EU-2020-stratigin. Vi gör det bland annat genom vår ledamot i den Europeiska Ekonomiska Sociala Kommittén (EESK).