Regeln som innebär att den ideella föreningen måste ha minst 51 procent av rösterna i det aktiebolag som representerar föreningen i tävlingssammanhang blir alltså kvar efter beslut på Riksidrottsmötet.
Debatterna inom idrottsrörelsen om den så kallade 51 procents-regeln har duggat tätt inför Riksidrottsförbundets årsmöte, Riksidrottsmötet, som hölls 24-26 maj. Men efter intensiva diskussioner på mötet beslutades det till slut att ha kvar regeln.
Läs Riksidrottsförbundets artikel om detta.
FORUM KOMMENTERAR
Stora delar av elitidrotten, framförallt arenaidrotter som hockey, fotboll, handboll, basket och så vidare, är en del av upplevelseindustrin. De passar så oerhört bra in i den medielogik som genomsyrar vårt samhälle; dramatiska uppgörelser både på och vid sidan av planerna, vårt behov av hjältar. Det viktigaste för de flesta städers stolthet och varumärken, likväl som för vårt lands dito, är hur det går för laget (läs: herrlaget i den sport som vi är bäst på för tillfället). Därför kan man också hitta vägar att gå runt alla regler för att staten och kommunerna ekonomiskt ska kunna stötta när det behövs.
En ledare för Moheda fotbollsklubb som var de som först la motionen om att släppa 51-procentsregeln, sa i TV nyligen att ”det är klart att om man satsar så mycket pengar så vill man väl bestämma också, det får man väl förstå”. Det var en kommentar till att den privata sponsorn hade förklarat att han bara ville satsa om han också fick aktiemajoriteten och alltså därmed makten över bolaget där klubben hade lagt fotbollsverksamheten.
Nyligen publicerade Centrum för idrottsforskning resultat som visar att unga i allt mindre utsträckning väljer att idrotta i föreningar. Detta trots en massa miljoner för att stimulera. Vår övertygelse är att det handlar mycket om trenden att elitsatsa, att sikta mot högprestation i tidiga åldrar. Det hjälper inte med aldrig så fina ord om breddsatsningar när alla vet och känner att det handlar om konkurrens i väldigt unga år. Vad skulle de flesta sponsorer, likt den i Moheda, driva sina klubbar till? Mer breddsatsning? Mer av lek? Mer av rörelsestimulans utan tidiga krav om prestation?
Nu när riksidrottsmötet, efter en intensiv debatt, har beslutat sig för att behålla 51-procentsregeln, kanske vi inte kommer att kunna ha något lag som krigar om Champions league om 10 år. Kom då ihåg riksidrottsförbundets chefsjurist Christer Pallins fråga: ”Har det som görs, inom föreningar och förbund, blivit viktigare än varför det görs? Har idrottsliga resultat, med tillhörande ekonomisk reveny, blivit viktigare än de ideologiska grunder på vilken idrottsrörelsen bygger?”