Ökande åtstramning av sektorns oberoende röst, där den en offentliga politiska makten i mesta möjliga mån vill tysta kritiska röster. Det är en av slutsatserna som den engelska panelen Independence Panel lägger fram i sin slutgiltiga rapport om förutsättningarna för den ideella sektorns självständighet. Forum ser oroat på utvecklingen i England och kan redan nu göra kopplingar till Sverige.
I fyra årliga rapporter har det civila samhällets oberoende undersökts av Panel on the Independence of the Voluntary Sector. I den senaste rapporten ger de nu ett mycket övertygade intryck och visar inom område efter område hur organisationernas röst, syfte och aktiviteter är under starkt hot. Med ett antal exempel visashur organisationer som framför kritik kring välfärfsutvecklingen utsätts för hot. Även organisationer som arbetar för förändring och innovation inom social omsorg hotas av nedläggning. Samtidigt skapar den resultatbaserade ersättningen en kultur av rädsla, vilket leder till att tystnad sprider sig bland organisationerna.
Det engelska fallet vittnar alltså om en utveckling där rädsla att gå miste om avgörande finansiering från offentliga kontrakt eller stöd leder till att organisationer begränsar sin kritiska hållning. Panelen pekar på ett antal olika skäl till det här – saker som också har med sektorn och dess ledarskap att göra. Men det främsta skälet är att det offentliga i allt högre grad ser på det civila samhällets organisationer som en potentiell underleverantör och att staten behandlar organisationerna som sin egen förlängda arm.De senaste åren har också ett antal lagaroch regelförändringar införts som ytterligare begränsar organisationernas självständighet och bidrag till demokratin. Det sker även inskränkningar genom införandet av tystnadsklausuler i offentliga kontrakt där den idéburna aktören ska agera utförare, vilket begränsar rätten att tala ut om missförhållanden.
Huvudslutsatsen i rapporten är att om inte både sektorn och regeringen i England agerar för att skydda sektorns självständighet så är den allvarligt hotad. Och vi håller med. Forum ser oroande på den utveckling som beskrivs i rapporten och vi kan redan nu se paralleller till Sverige. Även här ser vi hur resultatbaserad finansiering ökar, hur krav på kvantitativa resultat skapar mer fokus på att utföra en viss uppgift snarare än att bemöta det faktiska behovet. Och hur faktisk social verksamhet premieras högre än opinionsbildning.
En av lösningarna som Independence Panel presenterar och som Forum också stödjer är att sektorn visar starkt ledarskap där varje organisations förankring i sina grundläggande syften, sin styrning och sitt fokus på det man är till för stärks. Men också att civilsamhället över organisationsgränserna samarbetar och gemensamt står upp för sina förutsättningar. Kunskaperna hos den ideella sektorn bör ses som en tillgång för det politiska arbetet för att möta samhällets utmaningar med innovativa lösningar snarare än ett hot gentemot de offentliga institutionerna som fallet kommit att bli i England enligt Independence panels utredning. Panelen klargör nu att regeringen har ett stort arbete framför sig för att vända utvecklingen, och räknar upp fem stora uppgifter som måste hanteras snarast; däribland att upphäva lagstiftning som hämmar den idéburna sektorn, formalisera dialogen, förändra finansieringsformer och stärka deras Compact (motsvarande vår Överenskommelse mellan den idéburna sektorn, regeringen och Sveriges Kommuner och Landsting).
Forum fortsätter att följa det engelska civilsamhället och dess förutsättningar.
Läs mer